Localnicii din Vadu Roşca, satul distrus de inundaţii în 2005, se mută de frica apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa e în buza digului, iar oamenii şi-au dus copiii, animalele şi agoniseala de-o viaţă în satul vecin. Autorităţile au spus că este posibil ca puhoaile să vină din nou. Poliţiştii şi hidrologii patrulează pe digul dintre Suraia şi Vadu Roşca, ce ar trebui să stea stavilă Siretului.

Odată cu deversările de apă controlate din lacurile de acumulare, oamenii, numiţi până nu de mult sinistraţi, pentru că inundaţiile din 2005 i-au lăsat fără case iar pe unii dintre ei, fără părinţi şi fraţi, trăiesc din nou momentele de teroare când Siretul şi Putna s-au unit în satul lor acoperindu-l complet cu apă.

image

După ce au stat ore întregi pe marginea digului uitându-se cum creşte Siretul văzând cu ochii întrucât preia apa deversată controlat din lacul de acumulare Călimăneşti, sătenii şi-au salvat copiii şi apoi au început să îşi încarce animalele, mobila şi hainele în căruţe sau în maşini şi le-au dus în satul vecin.



I-au mutat la Boţârlău, unde mulţi dintre ei au case de la Guvern. Cei care nu au o locuinţă acolo se mută la vecini. Numai să scape.

image

"Uităm doar în mormânt!"

"Data trecută m-am urcat în copac şi am stat acolo trei zile. Am lăsat aici porci, păsări şi când m-am întors am găsit pereţii dărâmaţi. Nu mai pot că m-au ajuns anii. Am dat şi patru milioane jumate pentru asigurare la casa aia. De acu' vine apa mare, trebuie să plecăm de aici", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Valerica Iordache (foto), de 83 de ani, şi ea pregătită să se mute.

image

Deşi nu s-a dat alarma de evacuare, tineri, bătrâni, toţi localnicii din Vadu Roşca plecau ieri din sat cu căruţele încărcate cu mobilă, nutreţ pentru animale şi haine. Se mai întorc din când în când să vadă cât mai are apa până la dig.

image

"Nu mai are nimeni curajul să rămână. Noi stăm la nici un kilometru de dig şi apa tot creşte. Data trecută, când fugeam că venea Siretul în spatele nostru, venea şi Putna din faţă. Ne-am urcat pe casă şi am văzut cum s-au întâlnit. Era apa de patru metri. Am stat pe acoperiş de miercuri până sâmbătă. Nu mai dorm de trei nopţi. Nu mai uit ce am păţit decât în mormânt", ne-a povestit şi Lucica Cristea.

Şcoala, adăpost

Autorităţile au pregătit deja locuri pentru sinistraţi la şcoala din centrul comunei şi supraveghează digul permanent.

"Patrulăm tot timpul cu hidrologii pe marginea digului. Mergem cu calm să nu speriem oamenii. Am evacuat două stâni din zona inundabilă şi aşteptăm dar stăm ca pe ghimpi", ne-a declarat şi agent şef de poliţie Ionel Velica.

image

În Vadu Roşca, în 2005, au fost distruse 500 de case, alte câteva sute avariate iar nouă oameni au murit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite