Lipsa tomografului găureşte dublu bugetul Casei de Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare cursă cu ambulanţa la un tomograf din alt judeţ costă de două ori mai mult decât investigaţia propriu-zisă. Casa de Asigurări decontează şi tomografiile făcute la clinicile din Focşani cu care are contracte, dar şi transporturile cu salvarea în alte judeţe.

Cel mai recent caz cu relevanţă în acest sens s-a întregistrat miercuri noaptea, după orele 22.00, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani. Acolo a ajuns cu ambulanţa un copil de 11 ani, din Slobozia Bradului, lovit cu piatră în cap. Diagnosticul medicilor a fost „traumatism cranio-facial cu escoriaţii frontale prin agresiune".

Pentru a pune un diagnostic corect, medicii ar fi avut nevoie de o investigaţie tomografică însă, ghinion! Cele două clinici private din municipiu care deţin computer tomograf erau închise. Una dintre ele, respectiv Interclinic, se află chiar în curtea Judeţeanului însă are program de la ora 08.00 până la ora 14.00 şi asta doar de luni până vineri.

Astfel, medicii au fost obligaţi să trimită minorul cu o ambulanţă către spitalul Bagdasar-Arsenie din Bucureşti, pentru a i se face tomografia necesară. În acelaşi timp cu minorul de 11 ani, ambulanţa a preluat şi un alt copil, de patru ani din Tâmboieşti, care fusese lovit de copita unui cal în zona capului. Şi acesta necesita o investigaţie tomografică şi un examen neurologic.

Ambulanţa care i-a transportat pe cei doi copii la Bucureşti a plecat de la Focşani la miezul nopţii şi s-a întors după ora 7.30, cu băiatul de 11 ani care a fost internat la secţia de Chirurgie Infantilă a spitalului din Focşani. Conform tarifelor stabilite de CAS Vrancea o astfel de cursă costă cel puţin 1.000 lei, în condiţiile în care preţul unei tomografii este cuprins între 210 şi 540 lei.

„Tarifele sunt stabilite de CAS pentru fiecare tip de solicitare. Oricum, astfel de solicitări nu se fac doar pentru un examen CT ci şi pentru un consult de specialitate pe neurologie", a declarat Cristian Onia, directorul SAJ Vrancea.

Curse săptămânale

Conform reprezentanţilor spitalului, clinica din incinta Judeţeanului este privată şi îşi stabileşte propriul program.

„Au fost mai multe discuţii, vor prelungi programul până la orele 20.00 în perioada imediat următoare", a precizat medicul Nicolae Moise, managerul SJU Focşani.

Unitatea medicală din Focşani a avut propriul tomograf până la jumătatea anului trecut, când acesta s-a defectat. Până în luna octombrie 2009, urgenţele erau direcţionate către tomograful spitalului militar din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite