Lipsa clienţilor îi face pe taximetrişti şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi tarifele nu au mai fost modificate de doi ani, numărul focşănenilor care merg cu taxiul s-a înjumătăţitTaximetriştii stau cu maşinile pe dreapta din cauză că oamenii au redescoperit mersul pe jos, odată cu declanşarea recesiunii.

Adrian Botez spune că face taximetrie de 14 ani şi că a apucat vremuri când i-a mers foarte bine în domeniul în care lucrează. Anul acesta I s-a terminat norocul, numărul clienţilor care s-au urcat la el în maşină fiind extrem de mic.

"Oamenii nu mai merg cu taxiul, ci folosesc acum mijloacele de transport în comun sau merg pur şi simplu pe jos. Văd lucrul acesta zilnic, pentru că staţiile noastre de taximetre sunt lângă cele de autobuze. Înainte mai aveam clinţi care se uneau câte trei-patru pentru a merge la muncă, dar am rămas şi fără ei după ce au rămas fără serviciu", se plânge taximetristul.

Şi Octavian Nistor confirmă situaţia grea pe care o traversează breasla taximetriştilor.

"Clienţii noştri nu sunt din clasa bogaţilor, pentru că aceia au maşinile lor, ci din clasa de mijloc. Ori 50-60% dintre cei care ne erau clienţi i-am pierdut pe timpul crizei. Banii pe care îi câştigam înainte într-o zi, acum îi facem în două sau chiar trei zile", ne-a precizat şoferul de taxi, care practică meseria de patru ani.

Taximetriştii mai spun că o categorie importantă din publicul lor, elevii de liceu, în special cei care au părinţii la muncă în străinătate, se urcă tot mai rar într-un taxi, pentru că, pe fondul crizei mondiale, părinţii le-au tăiat din "porţia" de bani de buzunar.

Mulţi taximetrişti s-au reprofilat

Dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm, taximetriştii se tem că vor ajunge pe drumuri. De altfel, potrivit preşedintelui Camerei Taximetriştilor din Vrancea, de la începutul anului peste 40 de taximetrişti s-au lăsat de slujbă şi au plecat să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte.

"Avem chiar şi firme care şi-au închis activitatea s-au şi-au vândut autorizaţiile de taximetrie pentru că nu au mai putut face faţă situaţiei actuale. Închipuiţi-vă că practicăm aceleaşi tarife de acum doi ani, în condiţiile în care cheltuielile cu carburanţii sau dus în sus. Ce mai, a fost un an prost pentru taximetrie şi o să continue şi anul viitor", ne-a spus Nicuţă Oprea, preşedintele Camerei taximetriştilor Vrancea.

În Focşani, au fost eliberate 411 autorizaţii pentru practicarea taximetriei, iar peste 1.000 de oameni îşi câştigă pâinea zilnică din această meserie.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite