Lipsa chefurilor pune cateringul pe chituci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comenzile la firmele de servicii transport mâncare la domiciliu au scăzut cu 50%. Situaţia a fost cauzată de creşterea TVA-ului dar şi de diminuarea veniturilor, ceea ce i-a determinat pe focşăneni să renunţe la petreceri.

Clienţii firmelor de catering au renunţat cel mai mult la onomastici, dar şi la comenzile pe care le făceau în timpul serviciului.

"Eu am înfiinţat prima firmă de catering din regiune. Acum 14 ani nici nu se ştia ce înseamnă asta. Dar ca acum nu am avut scăderi de profit niciodată. Vânzările au scăzut cel puţin în ultima lună cu mai mult de 50%. Comenzile mari pentru petreceri nici nu mai există. Se şi speculează de către producători. De exemplu la carnea de porc mi-a pus adaos de 12 %, deşi majorarea TVA-ului este doar de 5%. Nu ştiu cum vom face faţă. Preţurile sunt aceleaşi, cu 10 - 12 lei mănânci consistent dar clienţii nu mai sună", ne-a spus Ştefan Turcu, patronul unei firme catering în Focşani.

Producătorii au pus deja adaosuri la produse de peste 10% odată cu majorarea TVA dar şi ca urmare a taxelor mărite pentru transportatorii ale căror maşini au capacitatea cilidrică de peste 2.000 de cmc.

Porţii mai mici

„S-a simţit aşa o scădere la comenzi dar rămânem cu clienţii vechi. Noi nu vom majora preţurile dar, dacă vor scădea comezile şi mai mult, atunci vom reduce din cantitatea porţiilor. Aşa se procedează în general. Este o soluţie şi să investeşti în muncă. Să cureţi cartoful şi să nu iei gata curăţaţi că te costă mai puţin", ne-a spus şi Dan Pupăzan, patronul unei alte firme de catering.

Patronii firmelor de catering au stabilit şi meniuri speciale în speranţa că vor atrage mai mulţi clienţi.

„Avem meniul zilei la 12 lei în care intră un fel de mâncare, garnitură, pâine şi salată. Încercăm să ne menţinem pe piaţă dar sperăm să nu fie mai rău. Acum e şi perioada de concedii când lumea nu prea mai comandă că nu mai este la serviciu", spune Dan Pupăzan.

„Fără petreceri, mâncăm covrigi!"

Focşănenii confirmă spusele patronilor de la firmele de catering. „Cu petrecerile mai puţin că nu ne mai ajung banii. Eu lucrez la bancă şi înainte comandam cu toţii câte 10 - 20 de porţii de mâncare gătită la serviciu dar acum, dacă ne credeţi, am mai trecut şi la covrigi că scoţi un prânz cu trei lei şi în rest găteşti seara acasă", ne-a spus Camelia Gomboş din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite