Liliana Grigoriu le transmite elevilor dragostea pentru fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturiseşte că s-a născut pentru a fi dascăl, de trei decenii încoace dedicându-se trup şi suflet iniţierii elevilor în tainele fizicii.

Fire extrem de deschisă şi comunicativă, Liliana Grigoriu are capacitatea de a crea bunădispoziţie în jurul său.

Încă din copilărie, a pus pe primul loc formarea sa educaţională, iar ambiţia şi dezvoltatul spirit competitiv au ajutat-o să se claseze printre cei mai buni.

A descoperit fizica în primul an de liceu, profesoara Crina Rali de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza" fiind cea care a ajutat-o să se perfecţioneze, pentru ca în cele din urmă să ia decizia de a urma o facultate de profil, în cadrul Universităţii Bucureşti.

După anii frumoşi ai studenţiei, pe parcursul cărora şi-a dat seama că vocaţia sa este aceea de a fi dascăl, a primit repartiţie guvernamentală la Liceul Industrial Nr. 3 din Focşani, acolo unde a predat vreme de 8 ani. În anii '90, atunci când s-a organizat pentru prima dată concurs de titularizare, pe care Liliana l-a trecut cu brio, a avut de ales între Colegiul Cuza, pe care de altfel îl şi absolvise, şi Liceul Unirea.

A luat hotărârea de a se alătura colectivului profesoral de la „Unirea", acolo unde a rămas până astăzi, fiind extrem de iubită de elevii cu care are o relaţie deosebită.

„Întotdeauna am mers pe ideea să cointeresez şi nu să costrâng. Îmi reproşez faptul că nu sunt foarte exigentă, însă mereu am judecat elevii gândidu-mă la copiii mei de acasă, la cât de mult au ei de lucrat şi tocmai de aceea am încercat să fiu mai înţelegătoare. Îmi place să mă implic în activităţile lor, să ne plimbăm cu bicicletele, să mergem în excursii la munte, coborându-mă astfel la nivelul elevilor şi simţindu-mă şi eu tânără", mărturiseşte profesoara.

Omniprezentă în activităţile extraşcolare

Liliana Grigoriu nu se dedică doar activităţii de la catedră, fiind unul dintre oamenii de bază ai Colegiului „Unirea" în ceea ce priveşte organizarea proiectelor extraşcolare.

În acest sens, anual merge alături de copii în excursii de studiu, Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, acceleratorul de particule sau secţiile Universităţii Politehnice Bucureşti fiind locurile pe care elevii au oportunitatea de a le descoperi.

„Aceste vizite le prind foarte bine elevilor, întrucât au posibilitatea de a discuta cu cercetători, cu profesori şi chiar cu studenţi, de a lua o decizie în ceea ce priveşte alegerea facultăţii pe care vor să o urmeze", precizează cadrul didactic. Caravana „It & Science" este un alt proiect în care Liliana Grigoriu s-a implicat activ şi prin intermediul căruia a luat contact cu elevii din patru localităţi rurale. „Am mers pe ideea de fizică distractivă şi le-am prezentat elevilor experimente simple şi realizabile cu ajutorul unor materiale la îndemâna tuturor. Au fost extrem de încântaţi, mai ales când i-am pus şi pe ei să exerseze", povesteşte profesoara.

De asemenea, de-a lungul anilor, s-a implicat în pregătirea elevilor pentru olimpiadele judeţene şi naţionale de fizică, Tudor Leu, în prezent angajat al companiei Google, Cornel Dumitraşcu, Mihai Guzu, Ionuţ Cercel, ocupanţi ai unor poziţii cheie la firme de soft din Bucureşti, numărându-se printre olimpicii săi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere aveţi despre starea actuală a învăţământului?

Fiind într-un liceu foarte bun nu cred că mi-am putut forma o imagine de ansamblu. Însă, consider că potenţial şi copii buni există. Dacă ştii să-i abordezi şi să te adaptezi stilului lor, se poate lucra foarte bine. Totul e să fie exigenţă.

Aveţi vreun regret?

Regret că nu am nişte venituri care să-mi permită să fac mai multe lucruri plăcute, de exemplu să călătoresc. Jumătate din munca mea e patriotică, însă pe mine mă mulţumeşte foarte mult ceea ce reuşesc să fac cu copiii. Cu toate neajunsurile, îmi place foarte mult în învăţământ. Încerc să văd lucrurile cât mai pozitiv, sunt o fire optimistă.

Ce-i place

Îmi place să fac lucruri bune pentru ceilalţi care să fie remarcate şi în acelaşi timp să le facă plăcere. O altă pasiune de-a mea, în afară de profesie, este filmul. De asemenea, îmi place să fiu la curent cu noutăţi din toate domeniile şi am un sentiment aparte pentru pian, instrument pe care l-am şi studiat vreme de opt ani.

Ce nu-i place

Nu-mi plac situaţiile conflictuale, energia negativă şi detest să ştiu că cineva e supărat pe mine. Nu-mi plac oamenii închişi, pe care nu poţi să-i citeşti şi niciodată nu-i mulţumeşti.

Profil
Născută. 29 iunie 1958, Focşani
Studii. Facultatea de Fizică, Universitatea Bucureşti
Ocupaţie. Profesor fizică
Familie. Căsătorită, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite