Focşani: Liceenii se îndoapă cu mâncare de tip fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la trei unităţi nu mai mănâncă la şcoală pacheţelul de acasă, ci comandă sandwich-uri şi cartofi prajiţi. Deşi există un ordin care interzice comercializarea produselor de tip fast-food în şcoli, elevii continuă să-şi satisfacă poftele culinare cu alimente care „să le ţină la stomac”.

Ora 08.50 la Liceul de Muzică şi Arte, ora 09.50 la Colegiul Economic şi ora 10.50 la Liceul Pedagogic, în fiecare zi de luni până vineri.
Este pauză şi elevii forfotesc în jurul şcolii în aşteptarea maşinii galbene de la firma de catering care vine, conform orarului bine stabilit, cu hrană la pachet.

De îndată ce îşi face apariţia, şoferul este luat pe sus de sutele de elevi ale celor trei instituţii şcolare, care în schimbul a trei lei primesc cotidianul sandwich format dintr-o chiflă, garnisită cu un şniţel de pasăre cu ou şi cartofi prăjiţi.

„Îmi ţine de foame”, ne spune eleva Cristina Popovici, muşcând cu poftă din pachetul aburind.

„E foarte bun. Se simte că este proaspăt, ca mâncarea de acasă, iar preţul este rezonabil” completează colegul Cristinei, Liviu Vieru.

Afacerea pare a fi una profitabilă din moment ce reprezentanţii firmei care livrează gustarea vând zilnic în jur de două sute astfel de pachete de mâncare numai pentru elevi.

„Deşi apelează şi la noi, pentru că ştiu că facem mâncare bună, copiii încă nu renunţă la chipsuri sau alte mâncăruri nesănătoase”, încearcă să-şi minimalizeze rolul Ştefan Turcu, patronul firmei de catering, care comercializează sanvişurile în baza unei înţelegeri verbale cu conducerile şcolilor.

„Am avut un chioşc în şcoală, dar a fost închis pentru că patronii nu au fost serioşi. Este drept, elevii au început să cumpere acele preparate din carne de pui, care înlocuiesc veşnicele chipsuri şi nu văd nimic rău în asta”, ne-a precizat Carmina Corbeanu, directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret”.

Obezitatea, în creştere
 
Specialiştii din domeniul sănătăţii publice spun că, în ultimii ani, situaţia privind obezitatea în rândul elevilor înregistrează o creştere îngrijorătoare, din cauza alimentaţiei incorecte, copiii consumând în special produse de tip fast-food.
Pe de altă parte, interesul pentru efort fizic este din ce în ce mai redus în rândul adolescenţilor.

„S-a făcut un studiu în rândul elevilor şi s-a constatat că a crescut incidenţa cazurilor de obezitate şi unul din motive este alimentaţia mai puţin bogată în legume şi foarte bogată în produse hidracarbonate, cu multe uleiuri şi prăjeli, contraindicate”, spune medicul Carmen Turcan, de la Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Vrancea.

Medicii le recomandă părinţilor să fie mai atenţi cu alimentaţia copiilor lor, obiectiv destul de greu de atins atâta timp cât oferta abundă în produse pe cât de tentante pe atât de nesănătoase iar tinerii nu au o educţie alimentară solidă.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite