Lasă şcoala baltă pentru “una mică” şi meditaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decât la ore, mai bine în baruri sau pe stradă.
Decât la ore, mai bine în baruri sau pe stradă.

Situaţia precară din învăţământ nu îi împiedică nici pe dascăli nici pe elevi să îşi vadă de preocuprile "extraşcolare".În timp ce elevii profită că nu li se pun note şi fug în cârciumi sau prin parcuri, cadrele didactice fac meditaţii particulare pe bandă.

Înainte ca profesorii să treacă la proteste şi să pună cataloagele în cui, elevii au demarat în trombă în sesiunea de absenţe. Tonul, desigur, a fost dat de chiulangiii profesionişti, convinşi că la şcoală nu se învaţă mare lucru.


Mioara Vornic este elevă la Liceul de Arte. Ea a fost surprinsă alături de alte două colege într-un bar pentru a-şi îneca "amarul" la o bere rece.


"Este treaba mea ce fac aici. Am ieşit cu prietenele la o mică discuţie. Avem tehnologia sau ceva de genul acesta. Oricum, este o materie care nu ne interesează şi ne-au băgat-o pe gât ca să mai ia şi un inginer banii de la stat. Pe noi nu ne întreabă nimeni dacă vrem să facem astfel de cursuri. Sunt în clasa a XII-a şi am 18 ani, aşa că pot ieşi unde vreau şi cu cine vreau", a spus Mioara.

Mirela Pascu, elevă la Liceul nr. 4, spune că protestele profesorilor au căzut bine în această perioadă deoarece coincid cu prime zile de primăvară adevarată.


"Am puţine absenţe şi nu sunt în pericol. Sunt multe materii care nu ne trebuie şi mare parte din profesori ştiu şi ei asta. Eu am venit la acest liceu la clasă de uman, dar am aproape în fiecare zi chimie, fizică şi matematică. E normal să te mai plicitiseşti atunci când ştii clar că nu rămâi cu nimic de la acele ore de mecanică sau practică tehnologică", recunoaşte Mirela.

Trag tare cu meditaţiile


În timp ce la şcoală sau pe străzi profesorii protestează cerând bani pe măsura muncii prestate la catedră, odată cu terminare aprogramului ei încep activităţile care, fie vară fie iarnă, le aduc venituri consistente: meditaţiile.


Unii dascăli câştigă de trei sau chiar patru ori mai mult din orele suplimentare faţă de ce iau de la stat.


"Cu salariul de profesor nu pot să fac aproape nimic. Am de crescut un copil şi nu pot să stau cu mâinile în sân şi să mă descurcăm cu doar opt milioane de lei vechi pe lună. Mai fac ore suplimentare în particular în conformitate cu legea în vigoare", spune profesorul Viorel Roşioru, de la Liceul nr. 1 din Focşani.


Doar zece cadre didactice sunt înscrise la Finanţe pentru a plăti impozitele după sumele încasate pe orele suplimentare. Nu se ştie numărul exact al celor care fac meditaţii în particular, dar este clar că acesta depăşeşte 1.000. În Vrancea, sunt în prezent peste 5.000 de cadre didactice.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite