Laboratoarele ţin pe loc analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de pacienţi care au trimiteri către laboaratoare pentru analize gratuite sunt obligaţi ori să le plătescă din propriile buzunare ori să stea cel puţin o lună pe liste de aşteptare.

„Am trimitere de la medicul de familie pentru cele 5 analize care se fac gratuit. Am mers la două laboratoare şi am înţeles că nu mai au bani pentru luna asta, ori mă programez luna următoare ori le plătesc din buzunar. Eu nu pot să stau o lună să aştept", a declarat Maria Curcă, din Vînători.

Femeia a decis să plătească aproape 70 de lei pentru analizele de care are nevoie urgentă. Sute de alţi vrânceni se află într-o situaţie similară.

Situaţia este cauzată, în principal, de fondurile aproape inexistente din bugetul alocat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la acest capitol.

Fără bani

„Suma alocată pentru servicii paraclinice la capitolul analize medicale este de 1,5 milioane lei. Din această valoare au mai rămas de consumat 685 de mii de lei. Vor mai fi alocări la acest capitol la prima rectificare", a declarat Mihail Copaci, directorul CAS Vrancea.

Punctaj recalculat

Acesta a precizat că, datorită modificării ale normelor de aplicare a contractului cadru, punctajul laboratoarelor este recalculat, iar contractele se vor semna, cel mai probabil, după această nouă reevaluare.

„Este, cred, a patra revaluare în cursul acestui an. Au fost modificări la modificări şi de suferit avem noi şi pacienţii. Eu am mai programat şi pentru azi 20 de pacienţi dar cred că am depăşit deja plafonul lunar. E o confuzie nemaîntâlnită", a declarat Garofa Gaşpar, care coordonează activitatea laboratorului cu acelaşi nume.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite