La vârsta a treia, învaţă să-şi trimită mesaje cu poşta electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 persoane trecute de vârsta de 60 de ani se instruiesc la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu" să utilizeze calculatorul şi internetul.

Dornici de a utiliza noile tehnologii, dar şi mânaţi de necesitatea de a socializa şi comunica mai uşor cu membrii familiei plecaţi la muncă în străinătate, 11 pensionari din Focşani şi-au luat inima în dinţi şi s-au înscris la un curs de utilizare a calculatorului organizat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu".

Folosindu-se de deviza „niciodată nu e prea târziu să înveţi", bunicuţii au învăţat cum să-şi găsească informaţiile utile pe site-urile specializate, dar să-şi creeze şi cont de mail pe Yahoo şi să utilizeze poşta electronică, nu înainte de a deprinde noţiunile de redactare a unui text pe computer.

Cursul i-a entuziasmat pe vârstnici, mai ales că au avut parte de doi lectori bine pregătiţi şi foarte agreabili.

image

„Într-o lume modernă eşti ca un orb. Eşti legat la ochi cu o panglică pe care trebuie să ţi-o dai jos singur. Eu asta încerc să fac aici, să mă adaptez lumii. Recunosc că eram un novice în utilizarea calculatorului, dar după această săptămână eu zic că voi şti să mă descurc, pentru că deja am început să lucrez şi acasă", ni s-a destăinuit profesorul Cezar Cherciu, în vârstă de 70 de ani, cursul fiindu-i de un real folos în cercetările sale de istoric şi scriitor.

Soţii Moldovan, care s-au înscris împreună la curs, spun că folosesc din plin acest prilej pentru a învăţa să comunice cu copilul lor plecat în străinătate.

image

„Acum un an ne-am luat calculator şi a stat pe post de mobilier, până ne-am hotărât să venim aici. Vrem să învăţăm să-l folosim pentru a vorbi pe internet cu băiatul care nu este în ţară, dar în acelaşi timp ne-am propus să reducem acest decalaj dintre noi şi tânăra generaţie", ne-a vorbit în numele său şi al soţului Adriana Moldovan, în vârstă de 66 de ani, fost asistent medical. Formatorii Bibliotecii Judeţene au numai cuvinte de laudă la adresa bătrâneilor, care în doar cincisprezece ore de curs sunt acum capabili să se descurce singuri pe calculator.

"Ne-a bucurat dorinţa lor de a învăţa, de a fi egalii copiilor şi nepoţilor lor. Deja avem o nouă listă de înscrieri iar în luna ianuarie vom începe un nou curs de iniţiere", ne-a declarat Margareta Tătăruş, formator IT la Biblioteca Judeţeană.

Cursul este finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates

image


Cursul de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici a fost gratuit şi este posibil datorită programului „Biblionet", finanţat de fundaţia unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Bill Gates.

Graţie acestui program, zeci de biblioteci publice din judeţ au fost dotate cu echipamente IT moderne şi performante.

Cursul s-a desfăşurat timp de cinci zile consecutiv, câte trei ore, la fiecare dintre cursanţi fiindu-le puse la dispoziţie de gazde laptop-uri de ultimă generaţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite