“La părinţi nu e loc, iar socrii ne-au dat afară”/ Vezi aici povestea unei tinere mame de la Centrul Maternal din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria şi băieţelul ei, Dănuţ, în centrul care, de o lună, le este casă
Ana-Maria şi băieţelul ei, Dănuţ, în centrul care, de o lună, le este casă

O tânără de 18 ani, cu părinţi, soţ şi socri a ajuns cu copilul în Centrul Maternal deoarece familia partenerului ei o consideră prea săracă. Tânăra mămică a învăţat să-şi îngrijească bebeluşul şi să gătească sub îndrumarea asistenţilor. Acum vrea să îşi continue studiile pentru a-şi putea găsi un loc de muncă.

Ana-Maria Cursaru a trecut pragul Centrului Maternal în urmă cu o lună, avându-l în braţe pe Dănuţ, băieţelul ei de şase luni. Spre deosebire de alte mămici care apelează la ajutorul asistenţilor sociali, tânăra, în vârstă de 18 ani, nu a căutat adăpost deoarece nu are familie sau pentru că este victima unui soţ violent. Provenită dintr-o familie foarte săracă, cu şase copii, din Goleşti, Ana-Maria spune că nu a fost acceptată de socri tocmai din cauza originilor sale.

"Pentru părinţii noştri, nepotul nu există. Familia soţului are o situaţie foarte bună, dar nici nu vrea să audă de mine pentru că i-au văzut pe ai mei că mai caută prin containere. Spun că le este ruşine de noi. Nu am avut unde să merg cu copilul, la mama acasă nu e loc, suntem şase copii, iar eu am vrut să-l ţin pe Dănuţ şi să am grijă de el", ne povesteşte Ana-Maria.

Cel mai mare regret al tinerei este, acum, că nu şi-a continuat studiile. A abandonat şcoala în clasa a VII-a din cauza sărăciei, dar şi pentru că l-a cunoscut pe cel care avea să devină tatăl copilului ei. Acum, tocmai pentru Dănuţ ar vrea să meargă din nou la şcoală, mai ales că, altfel, nu ar avea cum să îşi găsească un serviciu din care să îşi întreţină copilul.

"Soţul meu lucrează în construcţii şi vine să ne vadă cam o dată pe lună. E greu, că suntem despărţiţi. Eu ar fi trebuit să fiu acum în clasa a XII-a. Vreau să merg la şcoală, ca să am un viitor mai bun", continuă tânăra.


Centrul, refugiu temporar

Motivele pentru care tinerele ajung să ceară găzduire sunt situaţia materială precară, familiile dezorganizate din care provin, dar şi refuzul partenerului de a-şi asuma paternitatea.

Violeta Pavelescu, şefa Serviciului de Tip Familial din cadrul DGASPC Vrancea, spune că în acest an cazurile aproape că s-au dublat.

"De la începutul anului am avut în găzduire şi supraveghere peste 40 de mame şi peste 70 de copiii. Noi avem doar 12 locuri şi am avut cazuri în care a trebuit să doarmă şi câte doi în pat", recunoaşte Violeta Pavelescu.

Cu ajutorul reprezentanţilor Centrului Maternal, mai multe dintre mămicile găzduite aici au întocmit dosare pentru locuinţe sociale. Sunt conştiente că peste puţin timp vor trebui să ia viaţa în propriile mâini şi să facă faţă responsabilităţilor de mame.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite