La Focşani se lansează un proiect pentru îmbunătăţirea dialogului social
0Federaţia Agricultorilor „Fermierul", în calitate de partener, împreună cu beneficiarul, Confederaţia Sindicală Meridian, lansează mâine proiectul „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul Conferinţei de Lansare a Proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.
Lansarea va avea loc la Focşani, Sala de Şedinţe a Consiliului Local Focşani, în data de 28 Aprilie 2011, începând cu ora 10.
Alături de echipa de implementare a proiectului, participă reprezentanţi ai factorilor de decizie la nivel local şi regional, fermieri individuali, membri din sindicate, precum şi reprezentanţi din cadrul confederaţiilor, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi patronatelor, confederaţiile patronale şi membri ai acestora, celelalte organizaţii sindicale şi membrii ei, persoane co-interesate şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
Proiectul urmăreşte dezvoltarea competitivă a dialogului social în România, pe de o parte prin dezvoltarea capacităţii celor două organizaţii partenere, iar pe de altă parte prin colaborarea cu alţi parteneri sociali din Regiunea 2 Sud Est de dezvoltare a României şi intensificarea contribuţiei acestora la dialogul social şi reprezentarea sindicală, în scopul creşterii calităţii şi îmbunătăţirii rezultatelor dialogului social, mai cu seamă în mediul rural.
„Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă nu poate fi atinsă, în lipsa unei informări corespunzătoare sau a cunoştinţelor adecvate acestei probleme. Acestei nevoi acute, proiectul îi va răspunde prin informarea a 500 000 de persoane la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, între care 10000 de persoane din 400 de localităţi rurale, precum şi prin instruirea a 380 de lideri sindicali. Crearea circumstanţelor favorabile ameliorării dialogului social pe plan local, cu precădere în mediul rural, unde acesta practic nu există, reprezintă premisa fundamentală a participării active a lucrătorilor şi a organizaţiilor active pe plan local la îmbunătăţirea cadrului legal şi formal de lucru. Este, de altfel, punctul de plecare pentru generarea de locuri de muncă şi folosirea mai bună a resurselor umane şi materiale", precizează Ginu Toma, manager de proiect.
În acest sens, vor fi organizate 220 de evenimente locale în scopul creşterii nivelului de conştientizare a rolului dialogului social în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi muncă şi alte 200 de mese rotunde şi dezbateri pe marginea legislaţiei actuale.