La Colegiul Valeriu D. Cotea din Focşani agricultura se face doar la tablă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Agricol "Valeriu D. Cotea" din Focşani a pierdut în instanţă terenurile pe care elevii făceau practică.Cei 1.800 de copii învaţă meserie doar din desenele pe care profesorii de specialitate le schiţează pe tablă: culturi de sezon, dar şi proceduri de însămânţare.

Directorul Colegiului, Florin Iamandei, a stat în utimii ani mai mult prin tribunale şi s-a luptat cu Primăria Crângului Pietreşti pentru 12,4 hectare de teren, revendicate şi de localnici.


"De când sunt director la acest colegiu am luptat pentru a face o micro-fermă, aşa cum au toate liceele de specialitate din ţară. Nu poţi să faci agricultură doar teoretic, cu desene la tablă. Agricultura nu se face fără fermă, agricultură nu se face desenând pe tablă", spune directorul.


Directorul a vrut să facă o fermă pentru ca elevii să vadă pe viu cum se face agricultura. "Din păcate, nu cred că suntem doriţi în Focşani. Altfel nu îmi explic situaţia de acum. Ni se iau toate trenurile unde am fi putut face această micro-fermă pentru elevii noştri", a declarat Florin Iamandi, director Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea".


Profesorii încearcă să facă tot posibilul pentru a le arăta elevilor şi partea practică în agricultură şi cer ajutorul firmelor. "Nici cu fimele particulare nu merge treaba aşa cum e aşteptam. Nu putem merge cu clasa întreagă să lucrăm la faţa locului într-o vie sau o livadă. Înainte erau IAS-urile şi ne era mult mai uşor", a recunoscut Iamandei.


Ping-pong cu terenuri


"Conform actelor de la arhivele naţionale aveam de luat 24 de hectare de pământ. Comisia de Fond Funciar din cadrul Consiliului Local ne-a dat însă un act de proprietate de doar 12,4 hectare. După ce am intrat în legalitate am pierdut în instanţă această suprafaţă de teren. Am aflat apoi că acel teren s-a vândut pe bucăţele la vreo 30 de persoane. Am ajuns să ne batem cu dreptatea în mână până la CEDO, dar nu am mai primit niciun răspuns de un an de zile", adaugă Iamandei.


Florin Iamandei spune că la începutul acestei săptămâni colegiul pe care îl conduce a mai primit o lovitură dură. A mai pierdut un proces pentru un teren de 1.700 de metri pătraţi - parte a unui teren ce aparţinea Parchetuluui din Focşani - şi nu mai are speranţe că va mai putea construi micro-ferma mult visată.

Ana-Maria Bratu este în clasa a IX-a şi spera să afle cât mai multe lucruri despre ce înseamnă agricultură. "E foarte greu să faci doar teorie. Nu am fost până acum la practică agricolă. Butucul de vie l-am văzut doar desenat pe tablă", adaugă eleva.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite