L-a pozat pe Ceauşescu, acum pozează mirese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Sumanariu i-a pozat pe şefii de state şi artiştii care au trecut prin Focşani, dar vrea să se retragă la anul.

Vremurile în care se putea mânca o pâine bună din fotografiat rămân doar o amintire frumoasă pentru cei care au o astfel de îndeletnicire.

Mihai Sumanariu are 62 de ani şi este singurul fotograf ambulant din Focşani.

Cât e ziulica de mare, îl poţi vedea cu aparatul atârnând de gât, în Grădina Publică, în aşteptarea clienţilor.

Bărbatul spune, cu amărăciune, că afacerea nu-i mai merge ca altădată, din cauza invaziei noii tehnologii.


"Nu mai merge ca înainte. Acum oamenii au fiecare aparatele lor, îşi fac poze cu telefoanele mobile, e concurenţă mare. Mai stau un an şi mă retrag, că îmi ajunge", spune fotograful ambulant.


Ziua cu macaraua, seara cu aparatul foto


Pasiunea pentru fotografie şi-a descoperit-o în 1976. Pe atunci lucra ca macaragiu în metalurgie, iar soţia i-a cerut într-o zi să-şi ducă pe copii la un fotograf profesionist, ca să le facă poze.

Fascinat de ce a văzut la studioul foto, bărbatul s-a întors acasă cu un aparat cumpărat pe loc, un Zenit destul de valoros la vremea aceea.


"Peste un an, mi-am cumpărat şi laborator foto, iar de atunci şi până în prezent, mi-au trecut prin mâini aproximativ 400 de aparate, mai bune şi mai rele, unele scumpe, altele ieftine", povesteşte pozarul.


A pozat de la nuntaşi, la şefi de state


Cu aparatele sale, a fericit mii de oameni, care au primit, în schimbul câtorva leuţi, o amintire pentru o viaţă.

"Am fotografiat foarte multe personalităţi care au vizitat Focşaniul, de la şefi de state şi până la artişti. Fotografiile acestea le ţin în colecţia mea, nu le vând", ne astâmpără curiozitatea fotograful.

Ca să fie totuşi în pas cu vremurile, Mihai Sumnariu şi-a cumpărat un Canon EUS 400, care l-a costat 1.500 de euro, dar despre care spune că face toţi banii.

Mihai Sumanariu îşi câştigă existenţa acum imortalizând imagini la nunţi, botezuri şi chiar la înmormântări.


Lucrează legal şi în pas cu moda

Mihai Sumanariu a învăţat să prelucreze fotografiile pe calculatorul său, fiind la curent cu ceea ce înseamnă megapixeli, upload şi alte tehnici.

În plus, vrea să fie legal în tot ceea ce face şi din această cauză şi-a luat trei autorizaţii de funcţionare: una o foloseşte în grădina publică, alta este pentru fotografiile la diferite ocazii şi cea de a treia, pentru firma proprie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite