Kebab şi shaorma, la liber în şcolile din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinul Ministerului Sănătăţii privind comercializarea alimentelor nesănătoase în şcoli nu îi sperie pe directori.Deşi există un ordin care a scos alimentele nesănătoase din curtea unităţilor de învăţământ, unii directori de şcoli au închiriat spaţii pentru chişocurile în care se vând pe bandă rulantă, kebab, shaorma, gogoşi, chipsuri şi sucuri acidulate, punând în pericol sănătate elevilor.

În urmă cu doi a intrt în vigoare Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Fast-foodul nu a dispărut din şcolile din Focşani. Ultimul fast-food s-a dechis în curtea Colegiului „Ion Mincu" din Focşani. Directorul unităţii de învăţământ, profesorul Vasile Lupu spune că toata afacerea este conform legilor în vigoare.

„Am închiriat 25 de metri pătraţi din terenul şcolii unei societăţi pentru a-şi face o patiserie. Nu ştiu dacă se vinde kebab acolo. Dacă este aşa o să discut cu patronul de acolo să schimbe reclama. Şcoala câştigă din afacerea asta 1.000 de lei pe lună, atât cât s-a stabilit preţul închirierii. Eu spun că totul este legal pentru că s-au primit toate autorizaţiile de funcţionare", spune directorul.

Stan Rogoz, inspectorul general al ISJ Vrancea nu ştrie nimic despre situţia acestei chioşcuri aflate în curtea şcolilor.


„Chiar mi-aţi dat o idee ca să verific situaţia acetor chioşcuri aflate în şcolile din Vrancea. Despre kebab-ul din curtea Colegiului Ion Mincu nu cunosc nimic, pentru că asta depuinde de Consiliul Director al unităţii de învăţământ. El aprobă toate aceste lucruri", mărturiseşte inspectorul general.

Peste 1.000 de copiii sunt obezi

Doctoriţa Brânduşa Seciu de la DSP Vrancea spune că ordin al Miniterului Sănătăţii trebuie respectat cu stricteţe pentru obezitatea este din în ce mai frecventă la copiii.

"S-a elaborat o listă cu alimente interzise comercializării în şcoli şi grădiniţe. Se pare că cei mai mici nu prea sunt inmpresionaţi de deciziile care s-au luat şin ronţăie chpsuri, sticksuri şi să bea sucuri acidulate. Mai grav este că acestea se cumpără chiar din şcolile unde învaţă", atrage atenţşia medicul.

Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, din totalul celor 18.938 de elevi focşăneni, 521 erau obezi şi 486 supraponderali în anul şcolar 2008 - 2009. Dintre aceştia, 70 erau preşcolari, 243 din învăţământul primar, 197 din învăţământul gimnazial şi 390 liceeni. O parte dintre aceştia suferă şi de afecţiuni cronice.


Lista neagră a produselor

Lista cu alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre produsele care pot fi nocive elevilor se numără alimentele cu conţinut mare de zahăr (n. r. prăjituri, bomboane, acadele), de grăsimi (n. r. hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiţi, mezeluri grase), de sare (n. r. chipsuri, biscuiţi săraţi, alune sărate, covrigei, snacksuri), bauturile răcoritoare (n. r. toate, cu excepţia apei potabile sau minerale îmbuteliate), alimentele neambalate sau neetichetate (n. r. produse vrac, sandvişuri neambalate) şi cele cu conţinut ridicat de calorii (n. r. care depasesc 250-300 Kcal pe unitatea de vânzare).

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite