Izolarea termică se mişcă în pas de melc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar şase blocuri au primit bani pentru reabilitare în 2009, iar în 2010 nu se anunţă creşteri spectaculoase.Legea spune că statul plăteşte jumătate din suma necesară, autorităţile locale achită 30% iar asociaţiile de proprietari suportă 20%.

Programul de anvelopare termică a blocurilor în Focşani nu a avut un debut prea fericit, aşa cum preconizau oficialii.

În cursul anului 2009, doar şase scări de bloc, reprezentând aproximativ 120 de apartamente, au obţinut cota parte de 30% de la bugetul local pentru a fi reabilitate termic.

"Având în vedere criza şi încasările mici din taxe şi impozite, în 2009 am avut prevăzută în bugetul local suma de şase miliarde de lei vechi pentru anvelopare. Banii au ajuns doar pentru şase blocuri. Anul viitor ne propunem să includem în program 17 blocuri", ne-a declarat Decebal Bacinschi, primarul Focşaniului.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, au fost depuse peste 160 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari din Focşani pentru a fi incluse pe lista blocurilor care vor obţine de la stat finanţare nerambursabilă în valoare de 80%.

Oamenii lucrează pe cont propriu

"Locatarii din blocul nostru au strâns şi o parte din banii care le revin drept contribuţie la program, dar ni se spune că Primăria nu dispune de partea sa de 30% pe care trebuie să o plătească. Unii vecini nu au mai aşteptat şi s-au apucat să-şi facă izolaţia exterioară pe cont propriu", ne-a declarat Vasile Ursache, care locuieşte într-un bloc vechi din zona Gară.

"Oamenii au răspuns pozitiv la campania noastră de informare, numai că şansele sunt mici să se rezolve cât mai multe cereri. Având în vedere că programul este pe termen lung, până în 2016, sperăm să vedem în Focşani cât mai multe blocuri reabilitate termic", ne-a precizat Violeta Balica, preşedinta Asociaţiilor de Proprietari din Focşani.

Cele şase scări de bloc incluse în program se află în cartierul Sud şi lucrările sunt aproape finalizate.

Blocurile din Piaţa Unirii, prioritare în 2010

Primăria municipiului Focşani are în intenţie să includă cu prioritate pe lista blocurilor reabilitate termic întreg ansamblul de locuinţe din zona Piaţa Unirii. Dorinţa este să se confere un alt aspect centrului oraşului, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare din Piaţa Unirii, programate a se încheia în vara lui 2010.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite