Îşi vând la piaţă zacusca şi murăturile pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta David a scos pe tarabă murături şi borş de putină
Georgeta David a scos pe tarabă murături şi borş de putină

Pensiile mici le-au scos pe gospodine la piaţă, însă nu la cumpărături, ci ca să-şi vândă proviziile pentru iarnă.

După ce au trudit toată vara pentru a-şi aproviziona cămara cu toate cele necesare pentru sezonul rece, gospodinele din Vrancea se văd nevoite să renunţe la o parte din agoniseală pentru a mai face un ban. Murături, bulion, hrean şi ardei la oţet, compot şi zacuscă, toate sunt preparate „ca la mama acasă" şi din produse naturale.

Georgeta David (61 ani) este una din precupeţele care şi-a scos pe o tarabă din Piaţa Moldovei proviziile pentru iarnă, întrucât nu poate duce un trai decent doar dintr-o pensie de câteva sute de lei.

„Tot ce-am pregătit pentru mine, am scos şi pe tarabă, de la leuştean uscat, murături şi borş şi putină, până la compot de piersici. Cumpără focşănenii, în special cei care vor să mănânce natural. Sunt nevoită să vin în piaţă, pentru că pensia de 400 de lei nu-mi ajunge. Am şi o fată la liceu care zi de zi face naveta, şi doar pe abonament trebuie să dau 160 de lei lunar, aşa că orice ban în plus e binevenit", spune gospodina. Ca în situaţia Georgetei David sunt alte zeci de gospodine, care stau toată iarna la piaţă pentru a putea acoperi cheltuielile lunare şi necesarul de medicamente.

Cumpărătorii, încântaţi de ofertă

Chiar dacă sunt şi zile când vânzările nu merg tocmai bine, gospodinele spun că sunt şi clienţi interesaţi de marfa lor. Din categoria celor mai „fideli" cumpărători fac parte focşănencele ocupate, care stau mai mult la serviciu şi nu dispun de timpul necesar pentru prepararea zarzavaturilor.

„Hreanul ras şi bulionul sunt super bune. Eu lucrez foarte mult şi nu prea am timp de murături, însă vin cu mare încredere la gospodinele din piaţă. Produsele sunt ambalate bine şi de gust nici nu mai zic", spune Anişoara Robu, una dintre cliente. Şi Nichita Sandu obişnuieşte să-şi facă proviziile de iarnă din piaţă. „Sunt foarte gustoase şi ceea ce mă bucură e că sunt naturale, nu au conservanţi ca în supermarketuri. De vreo trei ani încoace cumpăr mereu compot, zacuscă şi ardei la oţet", spune focşăneanca.

Zarzavaturile gospodinelor au preţuri pentru toate buzunarele. Astfel, o sticlă de jumătate de kilogram cu ardei la oţet costă patru lei, un kilogram de murături cinci lei, un borcan de roşii murate cinci lei, o sticlă de doi litri de borş de putină cinci lei, o legătură de leuştean uscat un leu, un compot cinci lei, iar un borcan cu zacuscă şase lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite