Îşi dau sângele pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Stoian donează sânge ca să aibă cu ce-şi întreţine familia
Nicoleta Stoian donează sânge ca să aibă cu ce-şi întreţine familia

Donatorii săraci spun că vor cumpăra cu bonurile de la Centrul de Transfuzii fasole, cartofi şi câteva ouă. Zilnic, peste 40 de persoane cu o situaţie financiară precară vin să doneze sânge pentru a primi tichetele de alimente, în valoare de 58 de lei.

În timp ce pentru unii focşăneni sărbătorile pascale sunt un bun prilej pentru petreceri şi vacanţe peste hotare, pentru alţii, Paştele este încă o ocazie în care îşi amintesc cât de săraci sunt.

Este şi cazul Iulianei Ciubotaru, mamă a şapte copii care, dis - de - dimineaţă a venit la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a lăsa cei 400 de mililitri de sânge pentru bonuri valorice.

„Am venit să donez sânge ca să am şi eu ce pune pe masa de Paşte. Oricum, de câţiva ani încoace mi-am luat gândul de la fripturi şi alte bunătăţi, tot fasolele şi cartofii sunt principalul meniu. O să mai iau doi cozonaci şi câteva ouă, doar de poftă aşa", spune cu tristeţe femeia.

Nicoleta Stoian vine constant să doneze sânge, deoarece nu mai are cu ce îşi întreţine familia. „Şi eu şi soţul am rămas fără locuri de muncă şi nici de şomaj nu beneficiem. Din puţinii bani pe care îi iau azi, o să cumpăr câte ceva de mâncare şi doar o ciocolată pentru copii, căci mai mult nu pot", spune femeia.

Dau bonurile săracilor

Pe lângă zecile de focşăneni care trăiesc la limita subzistenţei şi sunt nevoiţi să vină la Centrul de Transfuzii, sunt şi alţii, care în preajma sărbătorilor vor să-i ajute pe cei aflaţi în necazuri.

„Este un gest benevol, pe care îl fac de fiecare dată în preajma sărbătorilor. Oricum, tichetele pe care le primesc o să le dau unei vecine mai amărâte care se descurcă foarte greu", spune George Nicolae, un tânăr de 24 de ani.

Mioara Hanţă, directoarea Centrului de Transfuzii, a precizat că în fiecare an, înainte de sărbătorile de Paşte, numărul donatorilor creşte. „Oamenii donează sânge ca să primească tichetele pentru alimente cu care să-şi poată face cumpărăturile de sărbători".


Există rezerve de sânge

Dacă în urmă cu câteva luni, Centrul de Transfuzii era în criză de sânge din grupa A, acum toate rezervele s-au refăcut. „Avem sânge din toate grupele, iar acum, cu tot ce primim, încercăm să ajutăm şi alte centre din ţară. Chiar am transferat câteva unităţi la Iaşi şi Bucureşti", declară Mioara Hanţă, directoarea Centrului.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite