Ion Paraschiv a fost oprit de comunişti să joace la Dinamo Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Paraschiv a făcut performanţă la nivel înalt
Ion Paraschiv a făcut performanţă la nivel înalt

Este om de afaceri, dar şi antrenor cu portarii la CSM 2007 Focşani. Ion Paraschiv este unul dintre jucătorii cu care fotbalul românesc se poate mândri. A făcut parte din generaţia lui Vasile Iordache şi Dumitru Moraru. În acea perioadă făcea parte din elita portarilor din campionatul din România. Era între primii cinci portari ai ţării, dar pentru că juca doar în liga a II-a la Unirea Focşani, acest lucru i-a stopat cariera pen

A făcut pasul spre liga I abia la 35 de ani, atunci când Dacia Unirea Brăila l-a achiziţionat în sezonul 1991-1992.

„Am avut o carieră frumoasă chiar dacă nu am jucat decât un an în liga naţională. În lotul Brăilei erau atunci fraţii Brătianu, Marius Stan, actualul preşedinte al Oţelului Galaţi, Vivi Stamate şi mulţi alţi fotbalişti de reală valoare.

Am debutat în liga I în faţa Stelei pe propiul teren şi am făcut 1-1", a spus Ion Paraschiv, poreclit „Manivelă" de colegii din generaţie.


Ion Parschiv a început fotbalul destul de târziu, la 12 ani sub îndrumarea lui Emil Feilinger, antrenorul român de origine germană care afăcut furori în acea vreme la Focşani, la centrul de copii şi juniori a clubului Unirea.

A promovat destul de rapid la juniorii grupării LPS Focşani unde a lucrat cu profesorul Theodor Passan. La 18 ani a făcut pasul către echipa de senioria clubului Dinamo Focşani pentru care a jucat un sezon.

A plecat în armată şi a jucat la Tarom Otopeni, echipă de la care a revenit în Focşani la Dinamo Focşani. În anul 1979, după ce a reuşit promovarea în liga a II-a de fotbal a ţării, conducerea clubului Unirea Focşani, a transferat şase jucători de la marea rivală, Dinamo.

Selecţionat în naţionala „B" a României

Evoluţiile de excepţie ale lui Ion Parsachiv din poarta Unirii Focşani au atras atenţia şi selecţionerilor României.

„Am fost la două acţiuni ale naţionalei „B" împreună cu Alexandru şi Galan, doi dintre colegii mei. Antrenor era atunci Marcel Pigulea. Cei mai buni fotbalişti din cele trei serii ale ligii a II-a fomau acel lot de juctori.

Eram monitorizaţi permanent de antrenorii federali şi putea face pasul spre prima reprezentativă", îşi aminteşte „Manivelă". Paraschiv ne-a povestit şi cum a ratat transferurile vieţii sale din cauza conducerii de partid:
„Am fost dorit cu insitenţă de Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Poli Iaşi, Cetate Suceava şi Olimpia Satu Mare.

Nu am fost lăsat de către conducerea de partid a judeţului să fac acest pas. Mi se spunea în fiecare an că echipa va trage la promovarea în Divizia „A" şi că nu se poate ca eu să întăresc alte grupări", ne-a mărturisit Paraschiv.

întrebări şi răspunsuri

De ce a căzut aşa de mult fotbalul din Vrancea?
Pentru că oamenii au rămas cu aceeaşi mentalitate comunistă. Nu se investesc bani când este nevoie.

Este de apreciat că se lucrează la nivelul copiior şi al juniorilor, dar la echipele de seniori suntem zero barat. Din păcate, Focşaniul nu mai înseamnă aproape nimic pe harta fotbalului din România.


Cum merg afacerile?

Mulţumesc, bine! Am început afacerile cu bani împrumutaţi şi acum nu mă pot să mă plâng. Din fotbal nu am rămas cu bani mulţi pentru că pe vremea mea nu se câştigau sume fabuloase. Am fost obligat să-mi întreţin familia şiam tras din greu această afacere.

ce-i place

Îmi place enorm să joc fotbal chiar şi la 53 de ani. În acest an am reuşit cu FC Dumitreşti chiar să pomovăm în liga a III-a, dar echipa nu a fost susţinută financiar şi a trebuit să renunţe la loc. Am o familie frumoasă şi patru copii de care sunt mândru.

ce nu-i place


Nu-mi place să văd oamenii că o duc greu. Ei trebuie să se schimbe aşa cum s-a întâmplat şi cu societatea în care trăim. În România nu se trăieşte prea bine pentru că majoritatea oamenilor au rămas cu mentalitatea învechită.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite