Învaţă meserie cu piese antice, în ateliere fără căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3.400 de levi vor face stagii de pregătire practică la agenţi economici
3.400 de levi vor face stagii de pregătire practică la agenţi economici

: Liceenii de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia" fac practică în condiţii din ce în ce mai aprige, clădirea în care s-au mutat de curând fiind neracordată la sistemul de încălzire, iar dotările sunt la pământ.

Vor să se angajaze în cadrul marilor reprezentanţe auto, însă orele de practică din timpul liceului nu mai corespund câtuşi de puţin cerinţelor de pe actuala piaţă a maşinilor de ultimă generaţie.

Elevii de la Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" din Focşani sunt specializaţi în domenii precum electrică, mecanică sau tinichigerie, în ateliere a căror dotare este aproape inexistentă, puţinele aparate pe care se face instructajul fiind vechi de peste trei decenii.

Mai grav este că de aproximativ trei săptămâni, viitorii meseriaşi sunt nevoiţi să îndure şi frigul în timpul orelor de practică. Clădirea de la Şcoala "Ştefan cel Mare", acolo unde din 1997 au fost găzduite atelierele Colegiului Auto a intrat în renovare, iar viitorii meseriaşi bat zilnic oraşul pentru a ajunge în zona Obor, într-o locaţie neracordată la sistemul de încălzire şi fără apă curentă.

Cât despre lucrările de construcţie a bazei de practică din curtea liceului, acestea sunt doar la nivelul de fundaţie de aproximativ doi ani, iar fondurile întârzie să mai apară. "Acum, elevii fac practică într-o clădire ce aparţine Liceului 3, care însă nu este încălzită. Am încercat să rezolvăm această problemă cât de cât prin achiziţionarea unor aeroterme, cu ajutorul cărora sperăm să trecem peste iarnă. Am făcut nenumărate adrese şi pe la Inspectoratul Şcolar, şi pe la Ministerul Educaţiei ca să mai primim nişte bani pentru ridicarea atelierelor din curtea colegiului nostru, însă n-am primit niciun răspuns", declară Ioan Negoescu, directorul Colegiului Auto " Traian Vuia".

Strungurile şi frezele, de dinainte de ‘89

Chiar dacă îşi dau toată silinţa pentru a forma meseriaşi de valoare, maiştrii de la Auto recunosc că baza de lucru lasă de dorit, mai ales că odată cu mutarea s-au mai şi pierdut o parte din aparatele, şi aşa comuniste.

"Încercăm să ne descurcăm aşa cum putem, în condiţiile în care materialele pentru practică sunt foarte vechi. Pur şi simplu nu avem cu ce să luăm măcar un strung nou. Multe din aparte s-au mai şi stricat în timpul transportului de la vechile ateliere la cele de la Liceul 3", mărturiseşte maistrul Viorel Spiridon.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite