Întoarcerea acasă, cea mai proastă investiţie/ Stranierii vrânceni au pierdut mii de euro pe afaceri demarate în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stranierii veniţi în ţară cu idei de afaceri nu au avut sorţi de izbândă, deşi şi-au investit toţi banii câştigaţi cu greu în afară. Fănel Toporău s-a întors în satul natal în urmă cu trei luni pentru a demara o afacere în domeniul transporturilor. Planul i s-a ruinat, iar vrânceanul îşi pregăteşte din nou bagajele pentru Italia.

După ani de muncă în fabricile italienilor sau spaniolilor, stranierii vrânceni care au reuşit să agonisească câteva zeci de mii de euro s-au întors acasă cu gânduri măreţe de afaceri care să le asigure un trai decent. Investiţiile lor au fost însă blocate de criză şi, cu buzunarele aproape goale, se văd nevoiţi să ia din nou drumul străinătăţii.

Este şi cazul lui Fănel Toporău (40 ani), un stranier din comuna Vidra, care în urmă cu trei luni a luat decizia de a se stabili în ţară. După cinci ani de muncă pe brânci în Italia a strâns 13.000 de euro, bani cu care a cumpărat un microbuz de transport marfă.

„După ce mi-am terminat de făcut casa, am zis că nu are rost să mai stau printre străini. Trimiţând mereu pachete la rude, m-am gândit că un microbuz de transport marfă m-ar ajuta să mă întreţin acasă. Dar, nu a fost tocmai aşa, iar banii investiţi s-au dus pe apa sâmbetei. Acum, am venit în târg ca să vând microbuzul, pe care nu mi se oferă mai mult de 6.000 de euro", mărturiseşte bărbatul.

Fănel Toporău susţine că imediat ce îşi va recupera măcar trei sferturi din banii cheltuiţi pe microbuz, va pleca înapoi, în Italia.

„Deja am vorbit cu patronul firmei de tractoare unde am lucrat şi a spus că mă primeşte înapoi tot pe postul de stungar. Nu se compară traiul pe care îl duceam în Italia, unde luam între 1.800 şi 3.000 de euro pe lună cu cel din ţară, unde în unele zile nu câştig nici bani de mâncare. Plec cu tot cu soţie şi nu ne mai întoarcem niciodată", mai spune „stranierul".

Nu vor să audă de România

Majoritatea vrâncenilor care au plecat să îşi câştige pâinea peste hotare nu vrea să se mai întoarcă acasă nici în ruptul capului, deoarece nu văd nicio perspectivă de îmbunătăţire a nivelului de trai.

image

„Ce să fac în ţară? Să-mi deschid o afacere, sunt deja alţii cu rădăcini pe piaţă şi n-aş face altceva decât să pierd nişte bani. Măcar acolo de bine de rău am mâncare asigurată. Joi, când ajung în Italia, mă duc direct la muncă. Deja mi-am programat cinci ore de curăţenie în casa unei familii şi iau din start 35 de euro. Muncesc de nouă ani în casele italienilor şi sunt mulţumită aşa", spune Florica Vascu (foto), de 58 de ani, din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite