Focşani/Nereguli la Compania de Utilităţi Publice, descoperite de Curtea de Conturi/Vezi ce datorii are instituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Utilităţi Publice are de achitat penalităţi de peste 200.000 de lei pentru neplata la timp a redevenţei către Primărie. Curtea de Conturi a descoperit că instituţia nu a virat redevenţa pentru anii 2010 şi 2011 către Primăria Focşani, aşa cum prevede legea, pentru constituirea fondului de dezvoltare.

În lunile ianuarie şi februarie a.c., Camera de Conturi Vrancea a realizat un control de fond la Compania de Utilităţi Publice (CUP) Focşani, ocazie cu care controlorii au găsit o serie de nereguli în contabilitatea unităţii.

Printre acestea, una s-a dovedit destul de gravă şi costisitoare pentru CUP, în sensul că societatea a ignorat o ordonanţă de urgenţă prin care era obligată să plătească o redevenţă către municipalitate, respectiv o chirie pentru bunurile de domeniu public concesionate.

Banii ar fi urmat să devină venituri pentru bugetul local, iar la rândul său Primăria avea obligaţia să vireze contravaloarea redevenţei într-un fond special, de întreţinere şi dezvoltare, pentru iniţierea unor investiţii ulterioare de către CUP.

Redevenţa stabilită şi nevirată de CUP pentru anul 2010 a fost stabilită la 1,527 milioane de lei, la această sumă adăugându-se şi penalităţi în sumă de peste 200.000 de lei. Totodată, redevenţa pentru 2011 a fost calculată la 1,622 de milioane de lei.

„Problema este la CUP, care nu a încheiat un act cu noi prin care să ni se comunice valoarea redevenţei. Pe 2010 nu ne-a plătit nicio chirie şi din această cauză Curtea de Conturi le-a impus să facă plata. Sunt lucruri care s-au rezolvat, ei au plătit, noi am redirecţionat banii în fondul de dezvoltare, însă rămâne la CUP problema plăţii penalităţilor", ne-a declarat Nataşa Nemeş, directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Focşani.

Directorul CUP a încercat să minimalizeze neregula găsită în urma controlului.

image

„Nu am documentele în faţă şi nu avem de plătit penalităţile despre care vorbiţi. Noi plătim către Primărie şi Primăria ne rambursează această redevenţă", ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul societăţii.

CUP se mută în casă nouă

După expirarea contractul de închiriere pe care îl avea cu noul proprietar, în urma retrocedării clădirii, birourile în care se aflau conducătorii CUP se vor muta într-o aripă alăturată clădirii actuale. De altfel, în aceste zile au loc ample lucrări de recompartimentare a spaţiului, lucrări care vor înghiţi câteva sute de milioane de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite