Instanţele vrâncene, sufocate de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sala paşilor pierduţi, numărul justiţiabililor este în creştere
În sala paşilor pierduţi, numărul justiţiabililor este în creştere

Fiecare magistrat de la Tribunalul Vrancea şi de la Judecătoria Focşani are de soluţionat într-un an câte 1.000 de lucrări. Numărul cauzelor penale, civile şi comerciale aflate pe rolul celor două instanţe a crescut în ultimii trei ani de la 14.000 de dosare la 23.000.

Noul an judecătoresc nu începe sub auspicii bune pentru magistraţii vrânceni, nevoiţi să facă faţă unui volum de muncă infernal. La Tribunalul Vrancea şi la Judecătoria Focşani se remarcă o creştere cu peste 20% a numărului de dosare înregistrate în primul semestru comparativ cu anul trecut.


Aşa se face că pe rolul celor două instanţe s-au aflat de la începutul anului 23.200 de dosare penale, civile şi comerciale. În ciuda acestei creşteri, numărul de judecători a rămas acelaşi, respectiv 24 la Tribunal şi 22 la Judecătorie.


Reforma în justiţie, imposibilă


„La noi, media în anii din urmă era de 10.000 de dosare la Judecătorie şi 4.000 la Tribunal. Acum s-a ajuns la 16.000 la Judecătorie şi 7.000 la Tribunal, deci o creştere semnificativă. Colegii se plâng că aproape şi-au dublat activitatea, dar nu avem încotro decât să ne facem treaba“, a declarat Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea.


Ceea ce face şi mai greu aplicabilă legea privind „Mica Reformă în Justiţie“, intrată în vigoare anul trecut şi care vizează soluţionarea în timp rezonabil a cauzelor aflate pe rol. La nivelul Judecătoriei Focşani sunt înregistrate 124 de dosare civile şi 11 penale nerezolvate de mai bine de un an, alte 34 de dosare mai vechi de un an aflându-se la Tribunalul Vrancea.


Mediatori fără clienţi, judecători speriaţi


În acelaşi timp,  Legea  Medierii, născută pentru a degreva munca judecătorilor, nu a prins mai deloc în Vrancea, deşi au fost create condiţiile aplicării ei.
„Justiţiabilii consideră că un judecător are mai multă autoritate decât un mediator. Obligaţia noastră este de a informa părţile implicate în proces că au obligaţia de a apela la calea medierii, dar probabil că nu au destulă încredere în această instituţie“, spune Carmen Danţiş, purtător de cuvânt al Tribunalului Vrancea.


Pe lângă grija dosarelor pe care le au de soluţionat, magistraţii din Focşani mai au şi temerea că în continuare, până anul viitor, când se vor muta într-o clădire mai trainică, vor trebui să-şi ducă activitatea în sediul expertizat cu risc seismic mare, care stă să se prăbuşească oricând.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite