Instanţele din Vrancea se sufocă, mediatorii şomează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Medierii nu a prins deloc în Vrancea, deşi au fost create condiţiile aplicării ei. În acest timp, instanţele nu mai fac faţă numărului mare de dosare aflate pe rol. De la intrarea legii medierii în vigoare, pe 3 martie, nici cinci vrânceni nu au apelat la împăcărea amiabilă.

Cei 14 mediatori autorizaţi pentru a-i împăca pe vrâncenii între care există conflicte se bat de muscă de cinci luni de zile, în acest interval doar câteva cazuri fiind soluţionate prin această procedură.

„Deocamdată batem pasul pe loc. Doar patru - cinci cazuri am reuşit să soluţionez la masa medierii. Constat că oamenii preferă să se strângă de gât prin instanţe decât să apeleze la mediere. Fiind o procedură voluntară cred că trebuie umblat şi pe la legislaţie", ne declară Vasile Istudor, preşedintele Asociaţiei Centrului de Mediere şi Arbitraj Vrancea.

image

De altfel, acesta crede că nu s-a făcut destulă publicitate legii pentru ca oamenii să înţeleagă sufiecient avantajele medierii.

Acestea ar fi timpul redus de rezolvare a conflictului şi o procedură mult mai simplă, ştiindu-se că în instanţă un proces civil sau de natură comercială poate dura chiar şi ani.

„Aşa este, nu s-a făcut destulă publicitate", spune şi avocat Mioara Flenchea.

„O cauză de mediere se poate încheia şi într-o singură şedinţă", mai spune Vasile Istudor. Onorariul minim într-un caz este de aproximativ 100 de euro.

Preferă judecata

La rândul lor, reprezentanţii Tribunalului Vrancea spun că deşi legea medierii a fost făcută pentru a le degreva munca, acest lucru nu s-a întâmplat deloc.

„Noi avem obligaţia de a informa părţile că au posibilitatea să apeleze la mediere. Cred că oamenii consideră că un judecător are mai multă autoritate decât un mediator. Nu au sufiecientă încredere în această instituţie", este de părere Carmen Danţiş, purtător de cuvânt al Tribunalului Vrancea.

Numai de la începutul anului, instanţele din Vrancea au avut pe rol peste 24.000 de dosare, aproape 80% dintre ele fiind de natură civilă.

Unii au reuşit

Maria Moraru, administratorul unei firme din domeniul prelucrării lemnului dintr-o comună vrânceană, s-a judecat aproape un an într-un litigiu comercial cu o altă firmă care îi datora mulţi bani.

Chiar dacă a obţinut hotărâre definitivă în care a primit câştig de cauză, nu şi-a recuperat banii până nu a apelat la un mediator.

„După două săptămâni de mediere partea cealaltă şi-a recunoscut debitele şi mi-a plătit în timp, astfel că am recuperat până acum 75% din datorie", spune Maria Moraru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite