Îngrijorare la ENET pentru căldura de la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluarea furnizării gazelor către centrala ENET nu se va produce prea devreme, iar păcura e pe sfârşite

GDF Suez, furnizorul de gaze naturale pentru centrala de termoficare a Focşaniului, continuă să ţină în şah conducerea ENET în privinţa reluării furnizării combustibilului.

Gazele au fost oprite încă din luna luna aprilie, pentru neplata facturii de peste 11 milioane de lei, însemnând în cea mai mare parte datorii ale populaţiei, cât şi restanţe ale agenţilor economici.

De atunci, centrala ENET funcţionează pe păcură, combustibil aflat şi el la limită. Potrivit conducerii ENET, societatea de termoficate a propus în luna august un grafic de reeşalonare a dotoriilor pe mai multe luni, însă furnizorul de gaze are altă variantă prin care vrea să-şi recupereze creanţa.

Gaze, poate prin octombrie

„Noi sperăm ca pe la mijlocul lunii octombrie să avem din nou acces la gaze, că altfel va fi greu de noi. Mă îngrijorează însă că se anunţă o iarnă grea, va scădea presiunea la gaze şi nu avem bani pentru a face stocuri de păcură. Totodată, populaţia a sărăcit şi plăteşte tot mai greu restanţele către noi", ne-a declarat Valter Popescu, directorul ENET Focşani.

image

Acesta mizează în reluarea furnizării gazelor şi pe faptul că zilele trecute s-a făcut o plată consistentă, de 3,5 milioane de lei, către GDF Suez. Focşănenii spun că nu mai sunt dispuşi să tremure ca pe vremea lui Ceuşescu şi acuză managementul de la ENET că nu a fost în stare să modernizeze centrala termică.

„Puteau, în 20 de ani, să facă un sistem prin care cei rău platnici să poată fi tăiaţi individual de la apă caldă şi căldură, nu să fie lăsaţi să acumuleze datorii pentru care unii şi-au pierdut chiar şi casele. Înţeleg că este o situaţie grea, dar nu este normal să sufere toţi pentru unii care au beneficiat de căldură şi n-au plătit", este de părere Constanţa Marinescu, din Focşani.

Apa caldă a fost oprită

Până la căldura de la iarnă, focşănenii se confruntă în prezent cu lipsa apei calde. Acest serviciu a fost sistat începând de ieri, pentru două săptămâni, timp în care, oficial, s-au anunţat lucrări de revizie a instalaţiilor.

Neoficial însă, decizia opririi apei calde în municipiu a fost luată pentru a se face economie la păcură, ştiindu-se că în ultimii cinci ani reviziile la reţele s-au făcut în timpul anului, fără să se oprească apa caldă din acest motiv.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite