"Îngraşă" bugetul şcolii cu plăcinte şi cornuri/ Vezi aici ce metodă de autofinanţare a găsit conducerea Liceului Economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ivan îşi doreşte ca după absolvirea liceului să devină bucătar
Răzvan Ivan îşi doreşte ca după absolvirea liceului să devină bucătar

Bugetul liceului este rotunjit anual cu câteva zeci de mii de lei, bani proveniţi din vânzarea cornurilor şi plăcintelor preparate de elevii practicanţi. Profiturile vor creşte considerabil odată cu inaugurarea hotelului, ce se doreşte a fi o bază de practică pentru instruirea elevilor de la profilul „Alimentaţie Publică şi Turism".

Pe timp de criză, conducerea Liceului Economic din Focşani a găsit o metodă inedită de rotunjire a bugetului: vânzarea produselor de patiserie preparate, în timpul orelor de practică, de către elevii de la profilul „Alimentaţie Publică şi Turism". Afacerea merge ca pe roate, mai ales că punctul de desfacere este chiar în interiorul unităţii şcolare, iar plăcintele şi cornurile sunt foarte proaspete şi la în preţ accesibil: un leu bucata.

cornuri la vanzare

„Sunt opt clase pe acest profil, iar practica este făcută încă din primul an de liceu. Avem utilaje de ultimă generaţie, de la cuptor, până la malaxor şi dospitor, astfel încât calitatea producţiei să fie deosebită. Este o modalitate de autofinanţare şi chiar dacă o bună parte din bani se duce pe materia primă, ne mai rămâne şi nouă un profit de câteva milioane pe lună, bani care sunt investiţi pentru dotarea liceului şi în materiale didactice", declară Radu Ştefan, directorul Liceului Economic „Mihail Kogălniceanu".

Activitatea elevilor practicanţi este atent supravegheată de către maistrul Rica Dogaru, cea care îi iniţiază în tainele domeniului gastronomic.

„Elevii sunt foarte interesaţi, le place ceea ce fac şi în acelaşi timp parcurg şi programa şcolară. Partea teoretică se face prin proiecte şi referate, iar la orele de practică învaţă să facă diferite preparate culinare, de la gustări şi ciorbe, până la prăjituri şi produse de patiserie", declară Rica Dogaru.

image

Vor să fie bucătari şi ospătari

Majoritatea elevilor care au optat pentru specializarea „Alimentaţie Publică" vor să aibă o carieră în domeniu, de aceea niciodată nu trag chiulul de la orele de practică.

„Am ales acest profil, deoarece consider că este o meserie de viitor atât în ţară, cât şi peste hotare. Dacă o să găsesc un job bine plătit chiar vreau să lucrez în străinătate pe postul de bucătar", spune Răzan Ivan (16 ani), elev în clasa a X-a.

Şi Nicoleta Răileanu speră ca după absolvire să devină ospătar cu acte în regulă. „Sunt pasionată de gastronomie, şi mă pricep foarte bine la prăjituri. Doamna maistru ne învaţă foarte multe specialităţi culinare şi săptămânal vin cu drag aici. Chiar mi-ar plăcea să lucrez ca ospătar într-u restaurant select", mărturiseşte eleva (foto).

image

Hotel pentru practică

În urmă cu doi ani, conducerea Liceului Economic a demarat construirea unui hotel, ce se doreşte a fi o „Bază complexă de practică", prevăzută cu un laborator de patiserie, o bucătărie, un restaurant şi 14 camere pentru oaspeţi.

hotel practică

„Valoarea investiţiei se ridică la 17 miliarde de lei vechi, din care s-au cheltuit doar cinci miliarde pentru realizarea structurii. Însă, lucrările au fost stopate din lipsă de fonduri, iar speranţe de finanţare de la Minister nu sunt pentru viitorul apropiat. Hotelul se va autofinanţa, iar elevii de la Alimentaţie Publică vor face parte din personal", declară directorul Radu Ştefan.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite