Incendiile din Vrancea se sting cu maşini bune de dus la casare / Vezi ce sunt nevoiţi şoferii să facă pentru a ajunge cu bine la intervenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul auto din cadrul ISU Vrancea cuprinde autospeciale care erau folosite la stingerea incendiilor acum 35 de ani. Pompierii speră ca, prin intermediul Programului Operaţional Regional, să poată înlocui câteva maşini de intervenţie cu unele noi.

Pe lângă faptul că îşi pun viaţa în pericol la fiecare operaţiune de stingere a incendiilor, pompierii vrânceni sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea cu maşini vechi chiar şi de trei decenii, numai bune de casat.

Parcul auto din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Uergenţă Vrancea cuprinde 14 autospeciale de lucru cu apă şi spumă a căror perioadă de funcţionare este depăşită cu mai bine de 12 ani, cele cinci autocamioane de intervenţie fiind de asemenea de pe vremea bunicilor.

Cât despre autoscara mecanică destinată salvărilor la înălţime, aceasta datează din anul 1976, iar speranţele de achiziţionare a uneia noi în viitorul apropiat sunt inexistente.

„Cu toate că durata de exploatare a maşinilor este depăşită, până acum pompierii nu s-au confruntat cu defecţiuni tehnice în timpul intervenţiilor. Periodic sunt făcute revizii, astfel încât activitatea să nu fie perturbată. Sperăm ca prin Programul Operaţional Regional, derulat la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud - Est, parcul auto să fie dotat cu şase autospeciale cu capacitate mare şi medie, o autospecială de descarcerări grele, două ambulanţe de prim ajutor şi una de reanimare", declară locotenentul Florentin Duţă, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

Şofer de 16 ani

Plutonierul Dănuţ Prepeliţă este unul dintre conducătorii auto ai autospecialelor vechi de peste două decenii şi mărturiseşte că cel mai adesea se confruntă cu pene de cauciuc şi probleme de alimentare, defecţiuni pe care, pe parcursul celor 16 ani de muncă, a învăţat să le remedieze.

„Este inevitabil să nu apară probleme din cauza uzurii, a numărului mare de intervenţii, dar şi a stării proaste a drumurilor. Lucrând pe autospecială de atâţia ani, am învăţat să o mai şi repar, însă când defecţiunile sunt majore solicităm echipa operativă care asigură suportul tehnic. Cât despre viteză, nu putem merge cu mai mult de 60 - 70 de kilometri pe oră", declară plutonierul Dănuţ Prepeliţă, comandant de echipaj şi conducător auto.

De la un an la altul, numărul misiunilor la care pompierii vrânceni trebuie să intervină creşte semnificativ, pe parcursul lui 2010, fiind realizate nu mai puţin de 2.310 acţiuni, cu 44,29% mai multe faţă de 2009, când au fost înregistrate doar 1.287.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite