În ţara lui Oprişan până şi campania electorală este interzisă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii spun că vor acţiona în instanţă Consiliul Local Focşani, considerând un abuz decizia aleşilor locale de a interzice afişajul electoral.

Cu o zi înainte de startul campaniei electorale, candidaţii la alegerile parlamentare din luna decembrie au primit interzis de consiliul local Focşani pentru a se face cunoscuţi alegătorilor.

Printr-un proiect de hotărâre promovat de majoritatea USL din consiliul local, într-o şedinţă de îndată, „se interzice afişajul electoral de orice fel amplasat prin lipire, vopsire, agăţare sau prin orice altă modalitate în anumite locaţii de pe raza Municipiului Focşani".

Cu alte cuvinte, cu excepţia celor şapte panouri instalate în cele tot atâtea cartiere din Focşani, nici un alt afiş, banner sau mash electoral nu va fi acceptat pe teritoriul oraşului, fie că vorbim de spaţii comerciale sau proprietăţi particulare.

De această hotărâre sunt afectaţi candidaţii din Colegiile 1 şi 2 Senat şi 1 şi 5 Deputaţi, care au dreptul la doar şapte afişe pentru a se promova, în condiţiile în care legea electorală spune cu totul altceva.

„Nicăieri în ţară nu s-a întâmplat aşa ceva. Este un abuz şi încalcă Legea 35/2008, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. La unul din articole se specifică negru pe alb că în alte locuri decât cele asigurate prin lege, afişajul electoral este permis cu acordul proprietarilor sau deţinătorilor unor spaţii. Noi în cele 30 de zile de campanie electorală trebuie să transmitem un mesaj. Prin această decizie, o să fie un mesaj transmis de un mut în ţara surzilor", ne-a declarat avocatul Codruţ Balaş, candidat la Colegiul 1 Senat din partea ARD, care analizează posibilitatea acţionării în instanţă a consiliului local.

Acesta spune că a trimis comenzi către tipografii pentru afişele electorale şi bannere, dar că le-a oprit înainte de a intra la tipar, urmând să-şi facă o altă strategie de campanie.

Candidatul PP-DD spune însă că a cheltuit o parte din bani pentru afişe şi bannere.

„Părerea mea este că ei vor să se ascundă în spatele unui brand (n.a. USL) şi încalcă un drept fundamental al cetăţeanului, de a alege şi a fi ales. Practic, nu vor să lase alegătorii să cunoască cine sunt candidaţii la alegeri. Este un abuz grosolan", ne-a declarat Sorin Hornea, candidat al PP-DD în Colegiul 1 Focşani.

USL vrea să conserve scorul bun de la locale

Proiectul de hotărâre a stârnit vii discuţii în consiliul local de ieri, liderul PDL Nicu Tănase acuzând consilierii majoritari că vor să instituie dictatura.

În susţinerea proiectului de interzicere a afişajului electoral, liderii USL au motivat că pe ei îi interesează doar interesul cetăţeanului, scopul final fiind însă conservarea avantajului electoral obţinut în vară la locale, când USL a câştigat alegerile în Focşani cu un scor mare.

„Apărăm interesul cetăţeanului de a avea un oraş curat, şi asta se doreşte de la acest proiect de hotărâre. Vrem să avem un oraş curat", a spus alesul local PSD Bogdan Matişan.

Cătălin Vrabie, liderul USL din consiliul local a intervenit nervos în discuţie, schimbând brusc subiectul, iar candidatul ARD la Senat, Codruţ Balaş, prezent în sală, a plecat de la discuţii spunându-le consilierilor USL „să vă fie ruşine".

Cu jumătate de gură, candidatul USL din Focşani, Ciprian Nica, a recunoscut că i-ar fi plăcut să-şi vadă chipul pe pereţii oraşului.

„Suntem într-o perioadă de criză şi nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu banii. Poate aş fi vrut şi eu câteva bannere, dar asta este decizia conducerii partidului", ne-a spus ieri Nica.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite