În pădurile din Vrancea se plantează doar doi copaci la 10 tăiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul lucrărilor de regenerare a pădurilor pe care îl va realiza Direcţia Silvică Focşani în anul 2011 este de 155 de hectare, din care doar 40 sunt împăduriri integrale, restul rezultând din regenerări naturale şi completări.  

Vrancea a ocupat dintotdeauna un loc fruntaş în ce priveşte volumul de exploatare a masei lemnoase din pădurile judeţului, bună parte din proprietarii care şi-au primit pădurile în posesie, prin legile proprietăţii, tăindu-le aproape complet.

Cât priveşte procesul de împădurire, aici lucrurile au stat invers. Anul acesta, în cadrul Lunii Pădurii, care se derulează între 15 martie şi 15 aprilie, Direcţia Sivică Focşani şi-a stabilit un program de regenerare a pădurilor de 155 hectare, la care se adaugă alte 57 de hectare de completări de goluri.

„Doar 40 de hectare vor fi împăduriri integrale, restul fiind din regenerări naturale din seminţiş, considerate cele mai sănătoase pentru pădure. Necesarul de puieţi este asigurat din pepinierele proprii. Este o acţiune menită să dezvolte o conduită pozitivă în ceea ce priveşte rolul pădurii, în viaţa socială şi economică a comunităţii", se laudă inginerul Costică Buciuc, director tehnic al Direcţiei Silvice Focşani.

image

Cele 200 de hectare noi de pădure reprezintă foarte puţin, ţinând cont că Direcţia Silvică Focşani admineastrează 53 000 de hectare de pădure, iar cel puţin 1000 de hectare cad pradă topoarelor anual, pentru profitul „firmelor" care le exploatează.

Un copac creşte în 30 de ani

„Programul de exploatare pentru anul 2011, stabilit de Regia Naţională a Pădurilor, este de 120 000 metri cubi de lemn. Nu se taie la ras, ci se merge în general pe regenerare naturală. Un arbore de fag, care are o durată de viaţă de 120 de ani, se regenerează cam în 30 de ani", precizează Titi Olteanu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.

Dacă Direcţia Silvică Focşani, care deţine în prezent 29% din suprafaţa de pădure a judeţului, mai are cât de cât un control asupra situaţiei, rămâne un mare mister ce se întâmplă cu obligaţia împăduririlor în suprafeţele deţinute de proprietari, unde exploatarea se face în mod haotic.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vrancea spun că proprietarii care exploatează lemn din pădure cu toate avizile necesare au obligaţia ca în maxim doi ani de la tăiere să împădurească. „Probleme întâmpinăm în general cu persoanele fizice, unde au loc tăieri abuzive, unde nu se ştie cine şi cum a tăiat", spune Florin Murgu, purtător de cuvânt al ITRSV Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite