În luna decembrie, factura la încălzire creşte precum cozonacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ene Gobeajă se gândeşte cu groază la cât va avea de plată luna viitoare
Ene Gobeajă se gândeşte cu groază la cât va avea de plată luna viitoare

Apartamentele racordate la ENET au fost încălzite în noiembrie doar noaptea. În decembrie, au avut căldură non-stop. Focşănenii au consumat în noiembrie cu 35 % mai puţină energie termică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasările ENET sunt la acelaşi nivel ca urmare a creşterii tarifelor cu 37%.

Facturile la încălzirea locuinţei emise de furnizorul de căldură ENET Focşani i-a făcut pe focşăneni să răsufle oarecum uşuraţi pe luna noiembrie, dar să fie îngrijoraţi cu ceea ce se va întâmpla când vor primi acasă factura lunii decembrie.

Sumele „rezonabile" pe care le-au avut de plată pentru luna noiembrie se datorează faptului că ENET a furnizat agent termic în calorifere în ultima lună de toamnă doar pe timpul nopţii.

„A fost o lună călduroasă, când instalaţiile noastre au funcţionat doar pe timpul nopţii. Acest lucru s-a reflectat în consumul total de agent termic, care a fost cu 35% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut", ne-a declarat Geta Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET Focşani.

Gigacaloria mai mare cu 37%

Cu toate acestea, sumele pe care populaţia le are de plătit pentru serviciul de căldură sunt mai mari prin faptul că în această vară preţul gigacaloriei a crescut cu 37%, respectiv de la 149 de lei, la 203,2 lei, acest preţ fiind unul subvenţionat.

Astfel, este de aşteptat ca facturile pe luna decembrie să fie „umflate" cel puţin cu cât a crescut gigacaloria, în condiţiile în care de la 1 decembrie caloriferele focşănenilor au fost încălzite non-stop.

„Am plătit pe luna noiembrie, pentru un apartament cu trei camere, 160 de lei, însă am avut căldură 12 ore, pe timpul nopţii. Probabil că la următoarea factură voi scoate din buzunare dublu, ceea ce e mult", ne-a precizat focşăneanul Ene Gobeajă.

„Am la fiecare calorifer repartitoare de cost şi le ţin din scurt, că altfel nu m-aş descurca. Venitul meu, de 745 de lei, a rămas neschimbat de doi ani, dar tarifele la utilităţi au laut-o razna de tot şi nu se va opri aici", spune deznădăjduită pensionara Maria Stere.

Opt blocuri debranşate

Sunt însă şi focşăneni pentru care factura la încălzire pe luna noiembrie a fost de zero lei, ca urmare a faptului că foarte multe blocuri din oraş au fost tăiate de la reţea din pricina datoriilor.

În cele din urmă, societatea furnizoare de agent termic s-a dovedit înţelegătoare cu datornicii, care s-au angajat că-şi vor plăti facturile restante într-un timp mai scurt şi a rebranşat majoritatea blocurilor.

În prezent mai sunt doar opt scări de bloc unde ENET are în continuare sistat agentul termic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite