În dosarul “Bancorex”, ţeparii au fugit sau au devenit afacerişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul Bancorex are 6.000 de pagini şi cuprinde toate secretele afacerii de peste două milioane de dolari. Banii au intrat în buzunarele unor oameni care aveau acces la informaţiile băncii. Cei mai mulţi dintre cei care au devalizat Bancorex au scăpat de puşcărie.

În judeţul Vrancea, cercetările în dosarul Bancorex au început în 1998, când s-a sesizat dispariţia bunurilor preluate de bancă odată cu achiziţionarea sediului.

Ulterior, în luna iunie 1999, ancheta a fost extinsă şi asupra modului în care au fost acordate o serie de credite neperformante, deoarece Bancorex Focşani era singura bancă din ţară care dădea împrumuturi pe bandă rulantă firmelor deţinute de oameni influenţi din Vrancea.

Dosarul a fost ulterior trimis în instanţă prin rechizitoriul nr. 232/P/2000 întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

La zece ani de când s-a pornit cu aceste credite-curier, paguba nu a fost acoperită, deşi, la puţin timp de la demararea anchetei s-a descoperit că banii împrumutaţi în numele firmelor se duceau de fapt în buzunarele unor oameni de afaceri care aveau informaţii despre prăbuşirea iminentă a băncii.

După mai bine de zece ani de la cazul Bancorex, o parte dintre cei consideraţi a fi vinovaţi pentru prabuşirea băncii în Vrancea îşi execută pedepsele, o parte s-au făcut dispăruţi de ani de zile, în timp ce alţii au beneficiat de graţierea pedepselor şi şi-au întemeiat afaceri.

60 de persoane, la judecată

În data de 23 iunie 1999, Poliţia Vrancea a finalizat ancheta pentru nu mai puţin de 60 de persoane, nume sonore în lumea afacerilor din Vrancea. Prejudiciul depăşea suma de 20 de miliarde lei, echivalentul a două milioane de dolari.

AVAS a preluat debitele de la Bancorex şi prin actele sale a arătat că 99 de firme din cele 700 care aveau datorii erau din judeţul Vrancea.

Directorul de atunci al Bancorex Focşani, Radu Albu a fost învinuit de abuz în serviciu, la fel ca şi alţi angajaţi ai băncii, Marilena Bari, Petrişor Rogozan, Mihai Todica şi Vasile Nenciu.


Pe lista beneficiarilor creditelor-curier se află şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Marius Iorga. În afara lui, mulţi "grei" ai lumii afacerilor din Vrancea s-au regăsit pe actele Bancorex: Emilia Oancea, Nelu Purcel, Domnica Bolovan, Anton Dănuţ Nechifor, Victor Valentin Stoica, Marius Daniel Tuvene şi Ştefan Constantin.

Alţii au scăpat doar cu câte o sancţiune administativă. În această situaţie s-au aflat Corneliu Marinela, Victor Coniac, Ginel Trotuş, Viorel Virgil Podaru, Dănuţ Popoiu şi Decebal Draghiş.

100 de ani pentru escrocii vrânceni

Peste 100 de ani de puşcărie, atât au de executat cei 131 de vrânceni daţi, urmăriţi de poliţie în momentul de faţă.

Faptele prin care aceştia au reuşit să aducă Vrancea în topul judeţelor la infracţionalitatea economico - financiară sunt de înşelăciune, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu în forma calificată.


În acelaşi registru se înscrie şi cazul Domnicăi Bolovan, un personaj controversat al lumii de afaceri din judeţul Vrancea.

Aceasta a prejudiciat statul român cu peste 20 de miliarde de lei vechi şi a fost condmnată la şapte ani de puşcărie pentru că a girat diverse credite cu imobile care nu îi aparţineau. Este dată în urmărire prin Interpol.

Şi Cristian Savaliuc este dat în urmărire naţională şi internaţională de mai bine de opt ani. Acesta este acuzat de evaziune fiscală prin completarea incorectă a documentelor contabile, el prejudiciind bugetul statului cu peste şase miliarde de lei vechi şi credite neperfomante.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite