Gunoaiele din instituţii se vor strânge selectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii vor avea obligaţia de a selecta separat deşeurile de hartie, carton, metal şi sticlă. Reprezentanţii instituţiilor publice au fost nevoiţi să îşi refacă planul de cheltuieli pentru a putea cumpăra saci şi pubele.

De la începutul lunii viitoare, funcţionarii vrânceni vor avea o sarcină de serviciu în plus.

Pe lângă faptul că pierd din salarii 25%, angajaţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să colecteze selectiv deşeurile de la locul de muncă.

Astfel, resturile de hărtie, metal, plastic sau sticlă, pe care până acum le aruncau laolaltă la coşul de gunoi din birou, se vor strânge separat şi vor fi predate prin contract unor operatori de salubritate.

Deja, în instituţiile publice s-au început procedurile de elaborare a planului de măsuri şi au fost desemnaţi responsabilii cu organizarea colectării deşeurilor, treabă considerată de şefi ca fiind foarte serioasă, în condiţiile în care legea prevede că toate cantităţile de deşeuri rezultate în instituţii trebuie raportate lunar la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Saci coloraţi la Finanţe

„Am făcut o analiză a costurilor implicate pentru aplicarea legii, pentru că în fundamentarea bugetului nu au fost luate în calcul astfel de cheltuieli. Vom cumpăra saci menajeri albaştri, pentru deşeuri de hârtie şi carton, galbeni, pentru metal şi plastic şi alb cu verde, pentru sticlă colorată", ne-a declarat Gena Huţanu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Publice Vrancea, instituţie care numără peste 400 de angajaţi.

Şi Garda de Mediu Vrancea spune că a demarat procedurile pentru respectarea legii.

„Noi suntem primii care trebuie să dăm exemplu bun celorlalte instituţii, mai cu seamă că avem rol de control şi sancţiune în această problemă", a precizat Aurel Cristian, comisar-şef la Garda de Mediu Vrancea.

Obişnuţi de acasă

Pentru unii funcţionari din instituţii, actul normativ vine ca o completare la ceea ce fac deja în propriile gospodării.

„Noi avem deja montate în cartier pubele în care aruncăm separat deşeurile, iar acasă mă străduiesc să ţin cont de utilitatea lor. Acum, că voi fi obligat la serviciu să respect anumite norme care se practică de mult în Occident, mi se pare de bun augur", ne-a spus Iulian Popa, casier la o instituţie din subordinea Primăriei Focşani.

Legea prevede sancţiuni drastice împotriva responsabilului cu organizarea colectării selective în cazul neîndeplinirii acestor obligaţii, amenzile fiind cuprinse între 500 de lei şi 3.000 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite