Percheziţii în Vrancea pentru destructurarea unei grupări specializată în delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii unei grupări infracţionale sunt suspectaţi că, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive privind metale feroase şi neferoase, s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat în cuantum de 8.000.000 de lei. Cu banii obţinuţi ilegal, suspecţii şi-au achiziţionat terenuri, imobile şi maşini de lux în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.

36 de percheziţii sunt efectuate în această dimineaţă, de către poliţiştii S.C.C.O. Buzău şi B.C.C.O. Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti şi Biroul Teritorial Buzău, în baza autorizaţiilor de percheziţie eliberate de Tribunalul Buzău, la domiciliile, sediile sau punctele de lucru ale societăţilor comerciale aparţinând membrilor grupării, de pe raza judeţelor Buzău (18), Ilfov (7), Brăila (4), Vrancea (3) şi Bucureşti (4). La acţiune participă şi poliţişti din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., S.C.C.O.Vrancea, I.P.J. Brăila şi jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” din Ploieşti.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse pentru audieri 43 de persoane, faţă de care urmează să fie dispuse măsuri legale. Suportul informaţional a fost asigurat de către S.R.I..

În fapt, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău au documentat, începând din luna ianuarie, activitatea infracţională a unui grup organizat, format din 19 membri, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciuni, fals şi uz de fals.

Din investigaţiile efectuate a reieşit că membrii grupării au folosit 17 societăţi comerciale pentru a obţine beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite  comerciale şi financiare fictive privind metale feroase şi neferoase, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Astfel, prin această modalitate suspecţii au încasat importante sume de bani de la adevăraţii beneficiari, societăţi comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziţii, emise de firmele de tip”fantomă” controlate de către membrii grupării, au micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor ”furnizoare” peste 52.000.000 de lei, din 2011 şi până în prezent. Suma reprezintă produsul infracţiunii de spălare de bani.

Ulterior, banii erau retraşi din conturi de către suspecţi, în numele firmelor fantomă, în baza unor acte justificative false şi predate direct, în numerar liderilor grupării, care şi-au achiziţionat terenuri, imobile şi mai multe maşini de lux în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro, iar cu diferenţa au plătit marfa achiziţionată de pe piaţa neagră.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat din activitatea infracţională poate fi estimat la circa 8.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit.

Cercetările se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat prevăzută de art.7 din Legea nr.39/2003, fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art.290 Cod penal cu aplic.art.41 alin.2 din Cod penal, delapidare prev. de art.215 indice 1 alin.2 Cod penal cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal, evaziune fiscală prev. de art.9 alin.1, lit.a,b,c din Legea nr.241/2005 cu aplic.art.41 alin.2 C.p. şi spălare de bani prev. de art.23 alin.1 lit.a,b,c din Legea  nr.656/2002, cu aplic.art.41 alin.2 C.p. şi art.33 lit.a C.p..

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite