Grădiniţele din Focşani, supraglomerate şi cu personal insuficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţele din Focşani se pregătesc pentru noul an şcolar cu grupe de câte 30 sau chiar 40 de copii, dublu faţă de numărul legal. Autorităţile ştiu de situaţie, dar deocamdată nu au alte soluţii. Reprezentanţii ISJ Vrancea susţin că până pe 14 septembrie situaţia se va reglementa.

Sunt multe grădiniţe unde copiii stau câte doi pe acelaşi scaun sau chiar în acelaşi pat, la unităţile cu program prelungit. Din cauza numărului mic de locuri, părinţii acceptă să îi ducă pe micuţi şi în astfel de condiţii.

"La multe grădiniţe, numărul cererilor e chiar şi de două ori mai mare decât cel al locurilor, dar până la toamnă îi vom repartiza şi la alte grădiniţe care nu au încă clasele făcute", afirmă Livia Miron, reprezentanta educatoarelor din judeţul Vrancea.
Cu toate acestea, probabilitatea ca în grădiniţele din oraş copiii să stea precum sardelele în cutie este extrem de mare.

"Vine iarna şi va fi greu pentru noi. Spaţiul este mic şi acolo micuţii trebuie să înveţe, să doarmă, să mănânce şi să se mai şi joace. Pe hârtie avem, înscrişi la ora aceasta, 30 de copiii, mai mult cu 15 decât prevede legea. Nu poţi refuza niciun părinte, mai ales că stau în cartier", recunoaşte Mihaela Crângaşu, educatoare la Grădiniţa nr. 2, unitate cu program prelungit, în care micuţii stau pană la ora 17.30.

Dans modern în clasă

În ciuda aglomeraţiei din grădiniţe, la majoritarea unităţilor se fac ore suplimentare de dans modern, chiar în sălile de clasă, acolo unde copii învaţă, mănâncă şi dorm.

"Părinţii sunt cei care vor să ia aceste ore, dar din punct de vede al igienei nu este deloc normal. Normal era să avem o sală amenajată special", spune Rodica Roşca, educatoare la Grădiniţa nr. 3.

Părinţii acceptă situaţia dată spunând că nu au alte soluţii. "Grădiniţele din centru sunt cele mai aglomerate. La grădiniţa publică mă costă aproape 200 de lei cu mâncare cu tot, iar la privat suma trece de 600 de lei pe lună", mărturiseşte Ion Pavăl, tatăl unui băieţel în vârstă de patru ani.

Supraveghetoarele sunt insuficiente

O altă mare problemă majoră este legată de personalul auxiliar. Supraveghetoarele din creşe şi grădiniţe sunt nevoite să se ocupe singure pe tură chiar şi de 60 de copiii. "Avem patru educatoare şi patru infirmiere care se ocupă direct de copii. S-au înscris 67 de copii pe cele 45 de locuri", spune Ioana Matache, asistent-şef la Creşa nr. 7.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite