Grădină botanică exotică în faţa blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bogdan a adunat în faţa blocului peste 100 de specii exotice
Nicolae Bogdan a adunat în faţa blocului peste 100 de specii exotice

Un fost silvicultor, de 83 de ani, îngrijeşte o grădină cu peste 100 de specii de arbuşti exotici în faţa blocului. Supărat de vecinii care râvnesc la terenul lui pentru vile şi garaje, bătrânul a început toaletarea copacilor de primăvară.

După ce a lucrat peste 30 de ani la Direcţia Silvică, Nicolae Bogdan şi-a creat propria grădină chiar în faţa blocului, pe strada Al. I. Cuza. Are peste 100 de specii de arbori exotici.

Ideea i-a venit în 1985 în timp ce se plimba prin staţiuni renumite din străinătate precum Karlovy Vary din Cehia, Yalta (Ucraina) sau Soci (Rusia).

"Am văzut cât de frumoase sunt şi mi-am zis: Ce la noi nu poate fi la fel?! Am luat seminţe şi puieţi şi de acolo, şi din ţară. Şi acum tot împrospătez cu specii noi dar nu prea mai sunt altele că am multe", ne-a spus cu zâmbetul pe buze bătrânul, pe care l-am găsit lucrând la tăbliţele de inscripţie a arbuştilor.

Focşaniul nu are grădină botanică publică, dar Bogdan Nicolae are în grădină aproape toate speciile de arbuşti exotici, de la taxus baccata, brad argintiu, mesteacăn şi gutui japonez până la iederă, sanger, weiagela, iasomie, cheria sau coacăz auriu.

Vecinii îl sabotează

Bătrânul îngrijeşte grădina de unul singur, fără ajutor de la vecini. Mai mult, unii dintre ei au râvnit mult timp la terenul de 800 de mp pentru a-şi construi vile, garaje, cabinete medicale sau doar pentru a-şi parca maşinile.

În urmă cu opt ani, Nicolae s-a trezit că unul dintre vecinii săi a tăiat toţi copacii în timpul nopţii, după ce a fost surprins de mai multe ori în timp ce turna benzină la rădăcina copacilor pentru a se usca. Bătrânul a refăcut grădina.

"A fost rău că aveau autorizaţii de construcţie de la primărie să ridice construcţii pe grădină. Primăria nu îmi dădea aprobare să pun panou aici cu toate speciile din grădină că dăduse autorizaţie de construcţie pe teren dar acum chiar mi-a donat panoul", spune mulţumit bătrânul.

Bătrânul silvicultor, vedetă la minister

La 83 de ani, Nicolae Bogdan continuă să lucreze pentru Direcţia Silvică Focşani. Bătrânul a scos de curând o broşură premiată de Ministerul Agriculturii despre "Cauzele distrugerii ecosistemului forestier" şi despre lucrări pentru redresare. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii i-au dedicat o pagină în revista de profil în care l-au felicitat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite