Gina Gogean a primit trofeul “Campioni de Legendă” din partea Fundaţiei “Casa Campionilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţele obţinute de Gina Gogean nu au rămas indiferente celor care conduc destinele sportului românesc. Fundaţia „Casa Campionilor" a decernat a Trofeul „Campioni de legendă" echipelor şi echipajelor româneşti campioane olimpice, iar printre cele care au fost premiate s-a aflat şi fosta gimnastă Gina Gogean, ea fiind recompensată pentru titlurile obţinute de-a lungul carierei.

De nouă ori campioană mondială la individual şi cu echipa României, campioană europeană şi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice, Gina Gogean este una dintre cele mai importante gimnaste din istoria gimnasticii.

A început gimnastica la şase ani la Clubul Sportiv de Gimnastică din Focşani. Prima antrenoare i-a fost Adriana Lescovar. După o perioadă de acomodare, Gina Gogean a trecut sub comanda profesorilor Tatiana şi Sergiu Popa. "Pentru că eram plină de energie, părinţii au ales să mă adcă la sala de ginnastică.


Era cam singura soluţie viabilă pentru un copil de şase ani. Până al 7-9 ani a fost ca o joacă. Aveam doar două sau tre antrenamente pe săptămână. Prin clasa a treia am început să mă antrenez în fiacre zi câte două ore. Am intrat şi în concursurile oficiale şi mi-a plăcut to timpul să câştig. Ceea ce a urmat este ca un vis care a devenit realitate"
, povesteşte marea campioană.

După ce a cucerit mai multe medalii de aur la Campionatele Naţionale ale României, antrenorii lotului reprezentativ, Mariana Bitang şi Octavian Bellu au convoat-o la centrul de pregătire de la Deva. "Eram în clasa a cincea când am făcut cunoştinţă cu marea performanţă.

Am avut ceva emoţii când am fost chemată la lotul naţional, dar am trecut repede peste ele. În sport dacă nu eşti pasionat de ceea ce faci şi nu munceşti pe brânci, nu ai cum să faci pasul spre marile competiţii ale lumii. Pentru a fi într-adevăr un sportiv împlinit este obligatoriu săp ajungi la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice. Acolo te baţi cu cei mai buni sportivi ai lumii şi este atmosferă de mare performanţă pe care numai cei implicaţi o pot simţi cu adevărat", mai spune multipla campioană mondială.


Gina Gogean are în palmares peste 500 de medalii


La doar 15 ani, Gina Gogean reuşeşte să ia primul să titlu mondial din carieră. Asta se întâmpla în anul 1992 la Brisbane. În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, focşăneanca a reuşit să ia două medalii, una de argint şi una de bronz. "Eram un copil şi nu prea mai dat seama de importanţa acestor medalii. După ce am venit acasă şi am văzut toată presa adunată la aeroport am simţit o mare bucurie.


Un titlu mondial nu este la îndemâna oricui. Fără a fi luată ca o lipsă de modestie, următoarele succese ale mele au venit firesc. Nouă titluri mondiale, argint şi bronz la Jocurile Olimpice din Barcelona şi Atlanta, dar şi multe alte concursuri internaţionale câştigate. În anul 1992 a reuşit să cuceresc titlul de campioană mondială la Brisbane (sărituri), în 1994, campioană mondială la Dortmund (pe echipe), în 1995, campioană mondială la Sabae (sărituri, pe echipe), 1996 - multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de la Atlanta (vicecampioană la individual compus, medalie de bronz la bârnă, sărituri şi pe echipe), în 1996 , campioană mondială la San Juan (sol şi sărituri), iar în anul 1997,campioană mondială la Lausanne (bârnă, sol, pe echipe), Am avut o carieră frumoasă şi o generaţie de excpeţie. Simona Amânar, Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, au adus României multă bucurie. În 1998 m-am retras din activitatea sportivă".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite