Ghid de supravieţuire pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recomandă ca atunci când vă aflaţi în locuinţă să vă acoperiţi ferestrele expuse la soare, să nu gătiţi la orele amiezii şi să consumaţi cât mai multe fructe şi legume. Atunci când ieşiţi în aer liber, la plajă sau la ştrand, ideal ar fi să folosiţi o loţiune cu factor de protecţie solară.

Ca urmare a numărului ridicat de ieşeni care au ajuns la spital din cauza căldurii excesive, medicii ieşeni fac recomandări pentru o răcorire „sănătoasă" atât în apartamente, cât şi pe plajă.

Astfel, pentru evitarea creşterii temperaturii în case, medicii vă sfătuiesc să:

-         Acoperiţi ferestrele expuse la soare (jaluzele, storuri, cearşaf în culori deschise)

-         Nu gătiţi la orele amiezii şi limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificial şi a altor surse de căldură

-         Menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis

-         Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 de grade pentru că doar recirculaţi aerul cald, este bine de pus în calea curentului generat de ventilator un vas cu apă în care se topeşte gheaţa.

 Un rol important în această perioadă cu temperaturi ridicate îl au îmbrăcămintea şi alimentaţia. Specialiştii recomandă:

-         Purtaţi haine lejere, subţiri şi evitaţi efortul fizic intens

-         Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzaţiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute

-         Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică

-         Menţineţi legatura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie şi nu lăsaţi copiii mici singuri.

Medicii le dau sfaturi şi celor care cred că dacă stau în apă se protejează de razele de soare.

În realitate:

1.     apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar dacă dă senzaţia de confort termic, iar arsurile solare şi insolaţia se instalează cu uşurinţă;

2.     radiaţiile ultraviolete au efect cumulativ (astfel încât întreruperea expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor)

3.     faptul că suntem bronzaţi nu ne conferă o protecţie suplimentară, iar cremele de protecţie solară nu permit o expunere prelungită la soare între orele 11.00-16.00.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite