Garajele din spatele blocurilor sunt la fel de impozitate ca vilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noilor reglementări, proprietarii de garaje şi patronii de mici magazine sunt consideraţi ca având mai multe imobile.Peste 2.500 de focşăneni au fost identificaţi, până în prezent, ca regăsindu-se în această situaţie. Dintre aceştia, 1.000 sunt proprietari de garaje.

De noua impozitare nu au scăpat nici cei care au deschis la parterul blocurilor un mic magazin alimentar sau de oricare altă natură.


Mai mult, cei care au imobile închiriate şi au contract înregistrat la Finanţe vor trebui să plătească o sumă mai mare cu 65% decât până în momentul de faţă, când era fixat un impozit de doar 15%.


Meluş Nazâru, şeful Serviciului Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Focşani, a recunoscut că se află pe ultima sută de metri în ce priveşte centralizarea numărului focşănenilor care deţin mai multe imobile.

"În lege scrie clar că orice clădire aflată în proprietatea unei singure persoane se impozitează cu 65% pentru al doilea imobil, cu 150% pentru o a treia clădire şi 300% pentru patru sau mai multe imobile. Aşa cum arată legea la ora actuală, garajele sunt trecute ca fiind al doilea imobil şi sunt impozitate ca atare", mărturiseşte Meluş Nazâru.


Acesta spune că nu numai proprietarii de garaje sunt nevoiţi să plătească mai mult, ci şi patronii de magazine aflate la parterul blocurilor, dar şi cei care închiriază imobilele pentru a anumită perioadă de timp.
Dacă până acum locaţia respectivă era trecută ca spaţiu comercial şi era impozitat într-un anumit mod, acum acesta este trecut ca a doilea imbobil şi va fi impozitat confom legii în vigoare.


Bonificaţii pentru conştiincioşi


Contribuabilii care plătesc până la 30 septembrie beneficiază de o bonificaţie de 10%. Cei care nu achită impozitul pâna în luna decembrie, de anul viitor vor avea de plătit şi penalităţi de 2% pentru fiecare zi de întârziere.

Focşăneanului Gheorghe Boboc nu i se pare firesc să plătească o sumă mai mare pentru garajul pe care îl are în proprietate de ani de zile, şi pe care l-a cumpărat odată cu apartamentul.

"Nu mi se pare corect ca garajul să-mi fie considerat ca şi a doua locuinţă. Eu când am luat apartamentul acesta l-am cumpărat cu tot cu garaj. Până acum dădeam 23 de lei, iar acum suma ajunge la peste 40 de lei. În curând o să-mi iau al treilea imobil la cimitir şi o să scape de noi pentru că asta vor cu toţii", conchide pensionarul.

Până la data de 1 iulie, impozitele pentru garaje porneau de la suma de cinci lei şi ajungeau până la 35 de lei, iar acum depăşesc suma de 65 de lei pe an.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite