De astăzi intră în vigoare noul Cod al Muncii/ Vezi aici principalele modificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivele de performanţă, criteriile de evaluare a salariatului şi închisoarea pentru munca la negru sunt noutăţile cu cel mai mare impact pentru patroni şi angajaţi.

Principalele modificări  introduse

Una dintre cele mai importante modificări aduse se referă la introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii angajaţilor, în funcţie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesională.

Se stabileşte expres faptul că, în cadrul procedurii de concediere colectivă a salariaţilor, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea obiectivelor de performanţă individuală.

S-a mărit şi durata preavizului în cazul concedierilor. Ea nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare, faţă de 15 zile cât era până acum.
De asemenea, în cazul demisiei, preavizul impus de părţile contractante nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru funcţiile de execuţie.

O noutate este şi faptul că angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. În caz contrar, amenda este între 1500 şi 3000 de lei.
Totodată, a crescut şi perioada pentru care poate fi încheiat un contract individuală de muncă pe durată determinată , de la 24 de luni la 36 luni.

 De asemenea, angajatorul este obligat să înregistreze contractul în registrul electronic şi să-i înmâneze salariatului un exemplar. În caz contrar, el poate fi sancţionat cu o amendă de la 1.500 lei la 2000 de lei.

Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în total 40 de ore. Durata maximă legală nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. Prin excepţie, timpul de lucru poate fi mai mare dar numai dacă, într-un interval de 4 luni, media se menţine la 48 de ore săptămânal.

Codul Muncii introduce şi sporuri de noapte de 25% din salariu, în cazul în care nu se acordă o oră liberă pentru fiecare 3 ore lucrate noaptea.

Vezi aici ce alte prevederi au fost introduse în noul Cod al Muncii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite