Un vrâncean munceşte ca să producă bani pentru două pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrancea se confruntă cu un grav deficit la fondul de pensii, contribuţiile încasate de la angajaţi fiind insuficiente pentru a susţine cei aproximativ 87.000 de pensionari.

Deficitul la sistemul de pensii s-a accentuat în ultimele două decenii, pe fondul unor politici catastrofale duse de cei care au gestionat ţara, dar şi din cauza prăbuşirii industriei.

Dacă în 1989 numărul angajaţilor era de 110.000, din care 45.000 erau ocupaţi numai în industrie, tot atunci numărul pensionarilor depăşea de puţin 20.000. Cu alte cuvinte, raportul angajaţi/pensionari era de 5 la 1.

image

După 20 de ani, Vrancea numără doar 53.748 de salariaţi, în timp ce numărul pensionarilor s-a îngroşat sistematic, ajungând în prezent la peste 88.000, din care 20.000 sunt foşti „ceapişti", care nu au plătit niciodată contribuţii la pensii.

„Ca judeţ, înregistrăm un deficit mare ca şi contribuţii proprii la fondul de pensii. Este consecinţa politicilor proaste duse după anii '90, când prin tot felul de ordonanţe şi legi speciale s-a acceptat pensionarea a mii de persoane care mai erau apte de muncă. Au fost persoane care au ieşit la pensie la 45 de ani, la 50 de ani şi din cauza asta suntem astăzi în situaţia asta. Statul trebuie să susţină aproape 68.000 de pensionari de stat şi alţi peste 20.000 de pensionari proveniţi fostul CAP", ne-a declarat Adrian Juravle, directorul executiv al Casei de Pensii Vrancea.

image

Locul 29 în ţară

Într-un clasament naţional, Vrancea se află pe locul 29 în ce priveşte deficitul la sistemul de pensii, care este de -53%. Asta înseamnă că cheltuielile cu plata pensiilor se ridică la 42,22 milioane de lei, în vreme ce salariaţii din judeţ cotizează la fondul de pensii doar 19,75 milioane de lei.

Pe lângă pensionarii care sunt susţinuţi de la bugetul de stat, în Vrancea mai sunt şi 11.000 de şomeri indemnizaţi, dar numărul celor fără loc de muncă este mult mai mare, prin faptul că aceştia au ieşit din evidenţele AJOFM, o bună parte din ei muncind acum în străinătate.

image

„Noroc că s-a dat drumul la graniţe şi au plecat în Italia sau Spania să-şi câştige existenţa, că altfel era foame mare la ora asta în ţară. Să nu uităm că oamenii ăştia, prin miliardele de euro pe care le-au trimis în ţară, au salvat România", îşi spune părerea Maria Bodea, pensionară.

La ora actuală se estimează că 67.000 de vrânceni sunt plecaţi la muncă în străinătate, Vrancea fiind la acest capitol pe locul doi în ţară, după Satu Mare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite