Salariile suplinitorilor, ciuntite de navetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru suplinitorii calificaţi şi necalificaţi, în acest an au fost puse la bătaie 505 de catedre complete şi incomplete. Cei mai mulţi dintre dascăli vor fi nevoiţi să facă naveta la zeci de kilometri distanţă de casă, iar alţii se vor mulţumi cu plata la oră.

Dascălii care nu au reuşit să obţină un post de titular se mulţumesc şi cu unul de suplinitor, cu toate că o parte din salariu se duce pe navetă, însă, susţin ei, pasiunea pentru predat şi necesitatea unui loc de muncă îi determină să facă acest compromis.


De pildă, Ramona Munteanu (29 ani) va fi nevoită ca din toamnă, pentru al patrulea an consecutiv, să se deplaseze, în fiecare zi, cu microbuzul pe ruta Adjud - Homocea, acolo unde este suplinitor calificat de Limba şi Literatura Română.

„Este destul de greu, deoarece programul de la şcoală este în două schimburi, iar atunci când am ore după - amiaza risc să nu mai găsesc mijloc de transport pentru a mă întoarce acasă. Însă, cel mai grav este că dintr-un salariu de aproximativ 800 de lei, 150 îi dau pe navetă. Nu înţeleg prea mare lucru din banii câştigaţi, însă fac ceea ce-mi place şi mă bucur că am continuitate la aceeaşi şcoală", mărturiseşte tânăra.

Pensionarii, la plata cu ora
Şi dascălii care au ieşit la pensie mai pot prinde un post în învăţământ, însă trebuie să se mulţumească cu plata la oră. Pe Georgeta Lazăr (59 ani), cadru didactic cu o vechime de patru decenii, nu o deranjează acest lucru, fiind chiar dispusă să facă naveta.

Citeşte amănunte în ediţia de Moldova a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite