GALERIE FOTO Focşani, oraşul unde fiecare construieşte după cum îl taie capul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de clădiri apar în mai multe locuri din Focşani
Astfel de clădiri apar în mai multe locuri din Focşani

Din cauză că Primăria nu are arhitect-şef, în oraş se construieşte fără a se respecta nici cele mai elementare reguli de estetic.

Primăria Focşani nu-şi poate permite să angajeze un arhitect profesionist de mai bine de zece ani pentru că nu-i poate oferi un salariu atractiv.

Din această cauză, problemele care ţin de urbanismul oraşului sunt realizate aproape la întâmplare, fără viziune strategică, de un personal prea putin specializat, ceea ce a condus în ultimii ani, din punct de vedere arhitectural, la un haos total.

Lângă biserica din centru a fost construită o clădire din sticlă

Până şi Planul Urbanistic General care prevede tot ce înseamnă sistematizarea și organizarea teritoriului,a expirat din 2010 iar Primăria Focşani a plătit de la bugetul local suma de 600.000 de lei pentru o nouă lucrare care ar fi trebuit să fie gata încă de la începutul anului trecut.

Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, fiind nevoie de alte câteva avize de mediu, autorităţile locale punând totul pe seama birocraţiei.

În Focşani există mulţi arhitecţi care ar putea să-şi pună amprenta asupra esteticului oraşului, prin elaborarea unor strategii de dezvoltare şi să-şi asume responsabilităţi pe segmentul disciplinei în construcţii, dar nimeni nu s-a încumetat până acum să candideze pentru postul de architect şef al oraşului, post scos la concurs în mai multe rânduri.

"Este sistemul din România care nu funcţionează. Pe niciunul dintre noi nu ne-a interesat să ne sacrificăm de dragul de a face treabă, fără să ni se ofere nimic în schimb. Din cauza asta în oraş s-a construit şi se contruiesc tot felul de imobile de prost gust. S-au făcut compromisuri, a construit fiecare după cum şi-a văzut interesul, ori rolul arhitectului-şef era major, de a nu lăsa lucrurile la voia întâmplării", ne-a declarat arhitectul focşănean Corneliu Chiriac.

Primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, recunoaşte că în momentul de faţă Focşaniul suferă la capitolul lipsă de viziune urbanistică.

„Poate acum o să avem mai mult noroc. S-a înfiinţat în cadrul Primăriei Direcţia Tehnică, iar în cadrul serviciului de urbanism există în organigramă şi un post de arhitect şef. Concursul va fi probabil în luna mai, iar salariu este de 1500, maxim 2000 de lei. Se vede clar lipsa unui arhitect, mă refer la faţadele blocurilor, la magazine, sunt foarte multe lucruri urâte în oraş pe care un arhitect le poate rezolva", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Şi focşănenii sunt destul de nemulţumiţi în privinţa aspectelor de urbanistică, considerând că acest lucru afectează oraşul şi viaţa cetăţenilor.

"Nu se poate să laşi să se facă reabilitare la faţadele de blocuri în zeci de culori. Ar trebui să existe un concept unitar la nivel de Focşani în astfel de probleme şi atunci şi imaginea oraşului ar fi alta", ne-a spus Floarea Macovei.

„Mie nici Piaţa Unirii nu-mi place cum arată, mai ales în zona parcului, unde s-au ridicat mai multe construcţii pe care nu le ocupă nimeni, în loc să avem parte de spaţii verzi, aerisite", îşi spune părerea şi Ionel Pârlog.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite