Piaţa imobiliară a îngheţat/Interesul pentru locuinţe a scăzut dramatic deşi preţurile „au intrat la apă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi preţul locuinţelor a scăzut cu până la 40%, clienţii care calcă pragul agenţiilor imobiliare pot fi număraţi pe degete. Blocajul de pe piaţa imobiliară îi afectează şi pe dezvoltatorii care nu se mai încumetă să facă investiţii. În 2010, au fost emise aproximativ 1.100 de autorizaţii de construcţii.

Cu toate că aceasta ar fi cea mai bună perioadă pentru investiţii în locuinţe, în condiţiile în care preţurile au scăzut chiar şi cu 40% comparativ cu anii trecuţi, clienţii întârzie să apară.


Agenţii imobiliari se plâng că de-abia reuşesc să încheie câte trei sau patru tranzacţii pe lună, punând totul pe seama faptului că cei care doresc să achiziţioneze un apartament încă mai aşteaptă o depreciere a pieţei.


„În 2008 de exemplu, erau luni când vindeam şi câte nouă-zece apartamente, însă acum mai sunt doar câţiva stranieri interesaţi, care de altfel au simţit că acesta e momentul prielnic pentru cumpărarea unei locuinţe. Schimburile imobiliare mai merg cât de cât",
declară Valentin Aurică, directorul unei agenţii imobiliare din municipiu.


Nici apartamentele scoase la vânzare prin mica publicitate nu au mai mare căutare.

„Pe un apartament cu două camere, renovat şi izolat, cer doar 18.000 de euro, însă până acum nu am reuşit să-l vând. Au fost persoane interesate, care au venit să-l vadă, însă nu erau foarte decise", spune Laura Mălureanu.

Constructorii, în colaps


Cât despre marii contructori, care în urmă cu trei - patru ani ridicau clădiri pe bandă rulantă, acum aceştia nu mai aruncă cu banii în „betoane" de care nu reuşesc să scape luni la rând.


„Aş investi dacă ar fi piaţă. Ori, acum piaţa imobiliară este într-un blocaj total. Sunt singurul care vinde apartamente noi la cel mai mic preţ din ţară, 850 de euro pe metrul pătrat cu TVA inclus, în condţiile în care în 2008 le dădeam şi cu 1000 de euro fără TVA. Mai am de vânzare apartamente din trei scări de bloc", declară Florin Păltinuş, dezvoltator imobiliar.


Şi numărul autorizaţiilor de construcţii a scăzut cu aproximativ 20% faţă de 2009.

Evoluţia preţurilor la apartamente

Dacă în 2008, un apartament cu două camere dintr-o zonă centrală nu putea fi cumpărat cu mai puţin de 50.000 de euro, acum preţul acestuia a ajuns la aproximativ 30.000 de euro, negociabil.

De asemenea, un apartament cu trei camere, care înainte costa în jur de 60.000 de euro, acum poate fi luat şi cu 35.000 de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite