Focşani: Viitorii meseriaşi transpiră de frica informaticii de la bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nefamiliarizaţi cu informatica exersează de zor
Elevii nefamiliarizaţi cu informatica exersează de zor

Elevii de clasa a XII-a au intrat în posesia modelelor de subiecte, care, pentru unii, nu sunt deloc uşoare. Dacă elevii de la profilul Matematică - Informatică nu se tem de simularea probei de informatică, cei de la liceele cu profil tehnic nu se aşteaptă la rezultate foarte bune.

În nu mai puţin de o săptămână, mai exact pe 20 ianuarie, elevii de clasa a XII-a vor simula proba de informatică de la bacalaureat.

Chiar dacă Ministerul Educaţiei a făcut publice modelele de subiecte, unii dintre absolvenţi se declară nemulţumiţi de gradul de dificultate al acestora, mai ales cei care fac doar o oră de informatică pe săptămână.

„Până acum nu am rezolvat niciun model de subiect la oră, dar am văzut care sunt cerinţele. Luând în considerare faptul că avem doar o oră de informatică pe săptămână, nu am reuşit să asimilez foarte multe informaţii. Ultimele două subiecte mi se par mai dificile şi nu ştiu dacă mă voi descurca", spune Laura Andrei, elevă la Grupul Şcolar de Construcţii Auto.

În schimb, cei care sunt specializaţi pe profilul matematică - informatică şi au în orar câte cinci sau şase ore dedicate acestei discipline nu au emoţii.

„Am văzut modele de subiecte. Mi se par acceptabile şi chiar nu îmi fac probleme", spune Dan Marinescu, elev la Colegiul Naţional Unirea.

Testarea cuprinde patru cerinţe

Prin această nouă probă de competenţe digitale, liceenii trebuie să demonstreze că ştiu să utilizeze calculatorul, mai exact să folosească internetul, dar şi softurile pentru redactare şi calcul instalate pe un computer.

„Cerinţele vizează competenţele elementare de informatică şi pe cele privind sistemul de calcul. Sunt şi itemi cu alegere multiplă, dar şi cerinţe de tip rezolvare de probleme", spune profesorul de informatică Nicuşor Zlotă.

Profesorul mai spune că subiectele sunt acceptabile pentru elevii pregătiţi, însă nu şi pentru cei care au cam uitat să treacă pe la orele de informatică.

Prin această simulare se urmăreşte dacă sistemul de verificare funcţionează aşa cum trebuie. De aceea, toate liceele sunt obligate să verifice toate calculatoarele de care dispun pentru a le putea folosi atât la simularea care va dura 90 de minute, cât şi la examenul propriu -zis care va avea loc în perioada 19 - 29 aprilie.

Aproximativ 3.000 de liceeni susţin bacul

O parte dintre cei aproximativ 3000 de candidaţi înscrişi la bacalaureat au obţinut certificate de competenţă digitală pe parcursul liceului, ceilalţi fiind nevoiţi să suţină proba la informatică. Certificatele recunoscute sunt cele de tip ECDL Start şi ECDL complet.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite