Focşani: Subvenţiile au devenit un vis frumos pentru viticultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podgorenii au venit la întâlnirea cu Patronatul Viei şi Vinului cu speranţa că vor găsi soluţii pentru salvarea viticulturii vrâncene
Podgorenii au venit la întâlnirea cu Patronatul Viei şi Vinului cu speranţa că vor găsi soluţii pentru salvarea viticulturii vrâncene

Ajutoarele acordate de stat în domeniul viticulturii nu se mai regăsesc în proiectul din acest an. Oficialii din Ministerul Agriculturii spun că singurele posibilităţi de finanţare rămân în acest moment măsurile de finanţare prin PNADR.

Situaţie mai mult decât critică pentru viticultorii vrânceni.

Zeci de mii de familii care trăiesc din munca viei ar putea renunţa la această îndeletnicire din lipsa banilor. Dacă în anii trecuţi se mai primeau subvenţii pentru pesticide sau în bonuri valorice pentru executarea unor lucrări de toamnă sau de primăvară, anul acesta veştile nu sunt deloc bune.

Cornel Dicu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale spune că, aşa cum au fost angajamentele faţă de Uniunea Europeană, subvenţiile vor trebui eliminate începând cu acest an. "Nu vă pot spune nimic concret legat de acest aspect. Nici bugetul nu prevede astfel de ajutoare pentru anul în curs", a declarat Cornel Dicu.

Acesta spune că, la modul cert, singurii bani care pot intra în conturile micilor fermieri sunt sumele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv măsura 141, sprijinul de 1500 de euro anual pentru fermele de semi-subzistenţă sau măsura 112, Instalarea Tinerilor Fermieri. Deasemenea, mai sunt disponibile şi sumele aferente măsurilor care vizează modernizarea exploataţiilor agricole.

Fermierii spun că viticultura se află în pragul falimentului

Puşi în faţa situaţiei de a achita integral costurile lucrărilor aferente plantaţiilor de viţă de vie, mulţi dintre fermieri spun că vor renunţa la această activitate. "Nu am primit nici un răspuns clar de la minister privind acordarea acestor subvenţii. Ni s-a spus că se încearcă găsirea unei forme de sprijin pentru viticultori", a spus Ginu Toma, preşedintele sindicatului PROPACT Vrancea.

În acest moment, în afara sprijinului pe suprafaţă pe care îl primesc toţi deţinătorii de suprafeţe agricole prin intermediul APIA, viticultorii vrânceni mai trăiesc doar cu speranţe.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite