Focşani: Stănel Saragea este campion naţional cu Unirea Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul rege este pasiunea antrenorului focşănean
Sportul rege este pasiunea antrenorului focşănean

Atacant incisiv, cu un simţ dezvoltat al porţii, Stănel Saragea se demarca şi scăpa repede de marcajul fundaşilor adverşi, înscriind goluri spectaculoase.

NĂSCUT. 2 ianuarie 1969, Focşani
STUDII.  ANEFS Bucureşti
OCUPAŢIE. Profesor la „Colegiul Valeriu D. Cotea" Focşani
FAMILIE.  Căsătorit, o fată

A început să joace fotbal la vârsta de 9 ani sub îndrumarea antrenorului Nicolae Petrea, la clubul Unirea Focşani. După numai doi ani, Stănel Saragea a promovat la grupele de juniori ale clubului unde a cunoscut consacrarea.

S-a impus încă de la primele antrenamente şi a primit imediat banderola de căpitan de echipă de la antrenorul Mihai Oprişan.

„A fost o perioadă frumoasă din cariera mea de fotbalist. Am avut o grupă foarte valoroasă. Aproape toţi am ajuns să jucăm în ligile superioare. Cristi Dragu, Culai Argeşeanu, Marian Brutaru, Sorin Colceag, Claudiu Manta, Dănuţ Crăciun şi Titi Munteanu, au fost fotbalişti care au confirmat şi n echipele de seniori. În anii `80, copiii veneau la fotbal din pasiune, se juca fotbal din plăcere şi pentru public", ne povesteşte Saragea.

În anul 1986, atunci când Steaua cucerea Europa prin câştigarea Cupei Campionilor Europeni în faţa Barcelonei, echipa de juniori II a clubului Unirea Focşani reuşea să ia titul naţional la acest nivel de vârstă.

„Este cel mai mare succes al fotbalului din judeţul Vrancea la nivel de juniori. Aşa cum nu cred că vreo echipă din România va mai repeta performanţa Stelei din anul 1986 de la Sevilla, nu cred că vreo altă formaţie de juniori din Focşani va mai reuşi să ia aurul naţional", spune Saragea.

El recunoaşte că niciunul dintre colegii săi de echipă nu visa să ia titlul naţional:

"Nimeni nu se aştepta ca o echipă mică dintr-un oraş aproape necunoscut să se impună în faţa unor echipe ca Inter Sibiu, FCM Bacău, Steaua, Dinamo sau Rapid. Toate aceste echipe au participa la această întrecere, dar nu s-au calificat până în finala de la Buşteni. Inter Sibiu avea la acea vreme o echipă redutabilă. Aveau vreo trei jucători care debutaseră în liga naţională. Nici noi nu aşteptam să câştigăm marele trofeu, dar până la urmă am demonstrat că am fost mai tari decât toţi", spune cu mândrie Stănel Saragea.

Senior la doar 17 ani

Evoluţiile sale au atras atenţia antrenorilor de la echipa de seniori a Unirii Focşani. Saragea a debutat în liga a III-a la vâsta de 17 ani, echipă cu care a reuşit să promoveze în liga a II-a în acelaşi an.

„Merciul de debut la seniori a fost împotriva celor de la Delta Tulcea. Era o echipă foarte puternică. Cristi Rusu, Ovidiu Rusu sau Gabi Fulga, sunt trei dintre cele mai grele nume din fotbalul vrâncean. Am jucat alături de ei. Am învăţat atunci multe din secretele sportului rege", îşi aminteşte Stănel Saragea.

întrebări şi răspunsuri

La ce echipă aţi mai jucat în afară de Unirea Focşani?

În anul 1988 am intrat la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi viaţa mea de fotbalist s-a schimbat. Am mai jucat la Farul Constanţa, ANEFS Bucureşti, Constructorul Focşani, Gloria Gugeşti şi Acord Focşani.

Care sunt cele mai importante rezultate ca antrenor?

Calificarea cu grupa 1990 a clubului Juventus la turneul final unde am obţinut locul şapte pe ţară. Din acea grupă s-au format jucători valoroşi, Mădălin Predoiu, Robert Radu, Lucian Nistoroiu şi Florin Samoilă, fiind doar o parte dintre ei. Din păcate proiectul Juventus Focşani nu a mai fost sprijinit financiar.

ce-i place

Fac meseria care îmi place ce mai mult. Sunt profesor la Colegiul Valeriu D. Cotea si am reuşit, cu elevii mei, cinci calificări la turneele semfinale şi de tot atâtea ori am câştigat titlul judeţean. Am o familie model şi o fetiţă, Paula-Denisa, de care sunt mândru.

ce nu-i place

Minciuna şi perversitatea. Nu-mi place că sportul din Vrancea a ajus pe chituci, rezultatele care mai apar fiind doar meritul sportivilor şi al antrenorilor. Nimeni nu mai dă un leu pentru perfomanţă şi este mare păcat. Aşa am distrus totul. Baze sportive, terenuri şi săli de sport.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite