Focşani: Şomerii falşi “înţeapă” statul cu miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii focşăneni bagă în buzunar şi salariul şi indemnizaţia de şomaj fără să le pese că prin şmecheria lor fură banii adevăraţilor şomeri.Deşi în perioada de şomaj şi-au găsit loc de muncă, zeci de focşăneni nu au anunţat AJOFM şi continuă să încaseze indemnizaţia necuvenită. La Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Vrancea, o echipă de control încearcă să-i descopere pe focşăşănenii care of

Cei mai mulţi aflaţi în această situaţie sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar indemnizaţia de şomaj este încasată de membri ai familiilor acestora.


De asemenea, mai sunt şi vrânceni care refuză, în mod repetat, orice loc de muncă oferit de AJOFM. Practic, toţi cei care se încadrează în aceste categorii încasează ilegal indemnizaţia de şomaj .


"Au fost cazuri şi la noi, dar e greu să fim păcăliţi pentru că, în fiecare lună, titularul indeminizaţiei de şomaj trebuie să se prezinte la noi pentru a-i viza carnetul.

Este adevărat că mai sunt cazuri în care poate veni şi cineva din familie cu actele necesare, dar această procedură nu se poate accepta mai mult de o lună sau două. Mai apar cu certificate medicale, dar să ştiţi că persoanele depistate că încalcă legea vor returna banii primiţi", a spus Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al AJOFM Vrancea.

„Cei care nu returnează banii vor fi daţi în judecată"


La ora actuală, suma pe care falşii şomeri din Focşani trebuie să o returneze se ridică la peste 100.000 de lei.

Pe lângă "stranieri" şi şomerii care refuză în mod repetat locurile de muncă, mai există şi o altă categorie de şomeri care încearcă să fenteze statul. Este vorba despre absovenţii de liceu, care vor să beneficieze de indemnizaţia de şomaj şi după ce devin studenţi.

Aceştia sunt depistaţi destul de repede prin declaraţiile de şomaj pe care le depune angajatorul la noi şi sunt înştinţaţi să dea bani înapoi", a spus Daniel Brihoianu. Cei care nu vor restitui banii de bună voie pot fi acţionaţi în judecată de către AJOFM Vrancea.


Criterii care duc la încetarea ajutorului de şomaj

Plata ajutorului de şomaj încetează la data încadrării în muncă, la data admiterii într-o formă de învăţământ şi la data decesului beneficiarului. De asemenea, se sistează şi dacă beneficiarul realizează venituri lunare mai mari decât indemnizaţia de şomaj, dacă refuză să participe la servicii de reconversie profesională.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite