Focşani: Şcoala este ignorată în favoarea tradiţiei şi a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru aproape o mie de elevi scrisul şi cititul sunt facultative.
Pentru aproape o mie de elevi scrisul şi cititul sunt facultative.

933 de elevi vrânceni, dintr-un total de 45.958 sunt, în acest an, în situaţia de a repeta clasa.Puştii de etnie rromă nu dau importanţă şcolii deoarece, în cazul fetelor, măritişul este prioritar. Băieţii sunt siguri că pot obţine permis de conducere fără multă carte.

O altă problemă generatoare de repetenţie este lipsa de interes a părinţilor pentru situaţia şcolară a copiilor, elevii ale căror familii sunt plecte în străinătate fiind cei mai vulnerabili.

Directoarea şcolii I-VIII din comuna Slobozia Bradului, Voica Costache recunoaşte că în fiecare an şcolar mulţi dintre elevi renunţă la a mai veni la cursuri. "În rândul fetelor situaţia este mai delicată. În clasele a V-a şi a VI-a aproape toate abandonează şcoala şi se căsătoresc. Aşa este legea la ei. La 13 ani sunt considerate fete bătrâne dacă nu se căsătoresc. În ultimii cinci-şase ani doar o fată de etnie rromă a absolvit opt clase ", a spus Voica Costache.

O altă cauză a numărului mare de elevi repetenţi este scăderea notei la purtare pentru violenţă. "Unii nu trec clasa pentru că au un comportament necuviincios faţă de colegi şi profesori. Nici nu se poate să treacă toată lumea clasa ca înainte de 1989 când erai obligat să dai notă de trecere la toţi elevii", a spus Iordache Bostan, inspector general al ISJ Vrancea.

Pentru carnet auto nu mai trebuie să ai şcoală

Directoarea şcolii din Slobozia Bradului, Voica Costache, recunoaşte că sunt mari probleme şi cu băieţii de etnie rromă, asta după ce la şcolile auto s-a renunţat la a se mai cere acte care să dovedească studiile. "În fiecare an şcolar avem cel puţin 50 de repetenţi, asta pentru că la rromii din comunitatea noastră, care în marea lor majoritate se ocupă cu transportul şi comercializarea diverselor produse, primul lor ideal este obţinerea permisului de conducere. De doi sau trei ani rata abandonului şcolar este şi mai mare, deoarece permisul auto se poate obţine fără a avea nici o clasă de şcoală", explică directoarea.

Ce mai mulţi repetenţi sunt la I-IV

Elevii cei mai predispuşi să repete clasa sunt cei din clasele I-IV. Dintr-un număr total de 933 de repetenţi la clasele I-IV se înregistrează 421 de elevi care nu au trecut în anul următor.

Iată statistica ISJ Vrancea:
Clasele I-IV: 421 de repetenţi din 15.567 de elevi
Clasele V-VIII: 402 de repetenţi din 15.374 de elevi
Liceu la zi: 66 de repetenţi din 10.024 de elevi
Liceu la seral: 12 de repetenţi din 16.091 de elevi
Şcoală de Arte şi Meserii 29 repetenţi din 2.281.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite