Focşani: Recesiunea le dă de lucru „la greu” psihiatrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frecvente afecţiuni înregistrate în ultima perioadă sunt depresiile, atacurile de panică şi stările de debusolare. Numărul pacienţilor care au păşit pragul cabinetului de psihiatrie din cadrul Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon" a crescut cu aproximativ 15% pe parcursul anului 2009.

Sunt pe cale de a rămâne fără locuri de muncă sau chiar au intrat în şomaj. În această situaţie, se află sute de vrânceni, care, deznădăjduiţi, cedează nervos şi sunt nevoiţi să apeleze la ajutorul medicilor psihiatri pentru a putea trece peste stările depresive.

Mai citiţi şi: Medicii de familie vor face consultaţii pe bază de programări telefonice

Este şi cazul lui Ionel B., un bărbat de 42 de ani din Focşani, care, până în urmă cu şase luni, avea un loc de muncă în construcţii şi cu salariul modest pe care îl obţinea reuşea să-şi întreţină familia.

Pe fondul crizei economice, bărbatul a fost disponibilizat, iar gândul că a rămas pe drumuri l-a doborât psihic. „Nu reuşesc să-mi mai revin de când am intrat în şomaj. Nu am chef să mai vorbesc cu nimeni, iar noaptea nu pot să închid un ochi când mă gândesc că mai am cinci luni de şomaj şi apoi voi rămâne fără un ban în buzunar. Am doi copii la şcoală, iar soţia nu ştiu cât timp o să mai fie angajată", se plânge Ionel B.

Stări de depresie şi insomnie

Mirela Ene, medic psihiatru în cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon" spune că majoritatea pacienţilor săi se confruntă cu stări depresive, de îngrijorare şi de tristeţe, tulburări de panică şi de somn.

„Stresul la locul de muncă, solicitarea prea mare, teama că pot fi daţi afară sunt principalele cauze ale afecţiunilor cu care se prezintă majoritatea pacienţilor mei. Am şi foarte mulţi şomeri care cu greu îşi pot reveni din depresii, prezentând stări de panică, anxietate, nelinişte. Îşi fac griji pentru ziua de mâine şi se simt inutili", a precizat specialistul.

Printre pacienţi se numără şi studenţi care au suferit atacuri de panică pe fondul stresului cauzat de examene sau de neadaptarea la cerinţele universitare.

Pacienţii care prezintă simptome deosebit de grave sunt internaţi pentru a urma un tratament corespunzător, sub atenta supraveghere a medicului.


Şi problemele familiale îi aduc la psihiatru

Nu doar reducerea salariilor, pierderea locurilor de muncă sau datoriile la bancă îi fac pe vrînceni să treacă pragul cabinetului de psihiatrie, ci şi problemele de familie. De cele mai multe ori, femeile sunt cele care fac stări depresive din cauza conflictelor cu soţii, care devin violenţi în urma consumului excesiv de alcool.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite