Focşani: Războiul octogenarilor pentru un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Dragu alături de pământul pentru care va lupta pe toate căile posibile
Paul Dragu alături de pământul pentru care va lupta pe toate căile posibile

Doi vrânceni au rămas fără pământul moştenit de la părinţi în urma unui proces dintre Primărie şi o terţă persoană. La 13 ani de după ce au primit câte 5.000 mp de teren, bătrânii s-au trezit că o altă persoană făcuse demersurile necesare şi obţinuse titlu de proprietate pe ogoarele lor.

Petria Dragu, de 83 de ani şi Constantin Găureanu, de 85 de ani, se judecă de mai bine de trei ani pentru a-şi păstra intacte suprafeţele de teren pe care le-au moştenit de la părinţi.

Cu aceste terenuri, care însumează nu mai mult de un hectar, respectiv câte 5.000 mp de fiecare, au fost împroprietăriţi în 1993, prin „faimoasa" Lege 18/1991.

13 ani, nederanjaţi de nimeni

Norocul celor doi bătrâni este că au urmaşi care au înţeles bine miza jocului.

image

„În 1993, mamei mele, Petria Dragu, i s-a restabilit de către comisia judeţeană de aplicare a dreptului de proprietate asupra pământului, o suprafaţă de teren pe vechiul amplasament, adică exact acolo unde părinţii şi străbunicii ei au avut cândva pământ, înainte de naţionalizare. După 13 ani am aflat că s-a dispus modificarea titlului de proprietate pentru a fi pusă în posesie Aristiţa Oprea, o persoană care nu prezintă nicio dovadă că are drept la acest teren", susţine Paul Dragu, fiul proprietarei.

image

Acesta este completat de către Mirela Găureanu, fiica celuilalt „desproprietărit", Constantin Găureanu.

„În luna septembrie 2007, părinţii mei au primit un plic de la Primăria Focşani prin care erau înştiinţaţi că în urma unei sentinţe civile, Judecătoria Focşani a admis acţiunea Aristiţei Oprea împotriva comisiei locale Focşani pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Suntem revoltaţi pentru că Primăria nu ne-a anunţat că se judecă în numele nostru cu cineva care vrea să ne ia pământul şi pentru că ne-a anunţat abia după şapte luni de la sentinţă că titlul va fi modificat, când trecuse deja termenul pentru ca noi să putem cere revizuire", povesteşte Maria Găureanu.

Primăria le dă dreptate

Maria Găureanu îi acuză pe funcţionarii Primăriei Focşani de săvârşirea de fapte de corupţie şi de abuz în serviciu pentru că nu au exercitat căile de atac împotriva sentinţei judecătorului.

Mai exact, acuza se referă la faptul că în timpul procesului Primăria nu a făcut referire la titlurile de proprietate existente şi nu a formulat cerere de intervenţie prin care ar fi trebuit să-i cheme în proces pe proprietari pentru a-şi apăra interesul.

image

„Judecând după documente, atât Petria Dragu, cât şi Constantin Găureanu sunt cei îndreptăţiţi să fie proprietarii acelor terenuri. Nu ştiu ce a gândit justiţia când a luat această decizie şi nu pot să comentez. Nu-mi mai aduc bine aminte, dar se poate să nu fi existat o cale de atac din partea noastră la această sentinţă", se apără Eduard Corhană, secretarul Primăriei Focşani, care recunoaşte că au existat şi altădată astfel de practici din partea funcţionarilor instituţiei.

De trei ani, în proces

De trei ani, Maria Găureanu şi Paul Dragu, în numele părinţilor lor bătrâni şi bolnavi, au bătut la porţile tuturor instituţiilor statului, au adunat documente de la Arhivele Statului şi de la Oficiul de Cadastru din care s-au convins încă o dată că demersul lor este unul corect şi întemeiat.

image

„Ce vreţi mai mult decât hărţile care se găsesc la Oficiul de Cadastru, în care se vede clar unde este terenul nostru, cine ne sunt vecinii, unde figurează că au avut teren cei care pretind acum suprafaţa noastră, cum au înstrăinat acel teren şi altele. Sperăm ca de data asta instanţa să judece respectând adevărul istoric", menţionează Maria Găureanu.

Vecinii sunt de partea lor

„Oamenii ăştia au dreptate şi i-am susţinut în demersul lor. Le cunosc părinţii de când eram mici şi mergeam la prăşit şi la recoltat pe pământul în cauză, pentru că eram vecini. Nu ştiu cum poate îndrăzni Aristiţa Oprea să ceară ceva ce nici ea nu ştie. Miza este că terenul a fost atras în intravilan, este la şosea şi are valoare mare", concluzionează în câteva cuvinte Iordache Pleşa, vecin de teren cu Petria Dragu şi Constantin Găureanu.

Miza: un milion de euro

Potrivit estimărilor făcute de Paul Dragu, valoarea terenului în litigiu se ridică la aproximativ un milion de euro. Cât o priveşte pe Aristiţa Oprea, despre care am aflat de la petenţi că este mama directorului de la Fabrica de Lapte din Focşani, aceasta nu a fost de găsit pentru a-i consemna punctul de vedere.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite