Focşani: Primăria vrea parcări ca la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Manolache îşi păzeşte maşina pentru a nu fi luată de cei de la Ridicări Auto
Cosmin Manolache îşi păzeşte maşina pentru a nu fi luată de cei de la Ridicări Auto

Deşi nu au reuşit să traseze cu vopsea nici măcar parcările de la blocuri, edilii locali au o nouă idee: parcări supraetajate. La nivel de intenţie, proiectul se vrea a fi un parteneriat pulic - privat iar locurile de parcare vor putea fi utilizate de locatarii blocurilor contracost.

Parcările de reşedinţă nu au fost trasate nici acum pentru a putea fi închiriate de locatarii blocurilor din Focşani, deşi proiectul de hotărâre a fost votat în Consiliul Local Focşani încă din luna iunie.

Cu toate acestea, viceprimarul municipiului, Vasile Dobre, plănuieşte un nou proiect. De această dată este vorba de un parteneriat public - privat ce priveşte construirea de parcări suspendate în toate cartierele oraşului.

Proiectul, justificat de altfel, întrucât în Focşani raportul dintre locurile de parcare şi numărul de autoturisme este de unu la patru, este oarecum încetinit de lacunele din legea parteneriatelor public - private din România.

"Aşteptăm ca această lege să fie clară pentru că altfel lumea se fereşte să investească. De foarte multe ori au avut loc discuţii dacă aceste parteneriate sunt legale sau nu", ne-a declarat edilul.

Licitaţie pentru contractele grase

Dacă proiectul va ajunge în plenul Consiliului Local şi dacă va fi pus în aplicare, parcările suspendate vor fi construite şi exploatate de firme private, Primăria mulţumindu-se doar cu o redevenţă, întrucât municipalitatea participă la proiect doar prin faptul că pune dispoziţie terenurile.

„Mai avem un pic şi parcăm maşinile una peste alta, la propriu, în oraş, pietonii nu mai au cum să meargă pe trotuare din cauza maşinilor şi nici şoferii nu mai au vizibilitate şi se produce o sumedenie de accidente tocmai din cauza maşinilor parcate direct pe stradă, de o parte şi de alta. Dacă va fi pus în aplicare acest proiect, parcările supraetajate vor fi construite de firme private alese prin licitaţie. Primăria nu are bani", mai spune Vasile Dobre.

Parcările supraetajate vor fi construite la fiecare cvartal de blocuri din oraş.

Cetăţenii sunt revoltaţi

Focşănenii se declară de acord cu noul plan al Primăriei, ei susţinând că sunt revoltaţi de lipsa locurilor de parcare.

„Eu am plecat cu taxi-ul acasă pentru că mi-am găsit maşina blocată", ne-a spus Luminiţa Dogaru. „Este imposibil să nu îţi ridice maşina pentru că nu ai unde să o parchezi regulamentar", spune şi Cosmin Manolache din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite